Готвят 9 хеликоптерни площадки за спешна помощ

2237
Готвят 9 хеликоптерни площадки за спешна помощ
Снимка: БГНЕС

Девет хеликоптерни площадки за спешна помощ по въздуха (HEMS) е планирано да се изградят, като те ще са в градовете Русе, Плевен. Велико Търново. Пловдив, Сливен, Стара Загора и 3 в София. Това става ясно от отговор на здравния министър Асен Меджидиев до депутата Ралица Тодорова (ГЕРБ-СДС).

За да се осигури безопасно движение на въздухоплавателни средства, около всяка площадка се обособява условно въздушно пространство, което да остане свободно от препятствия - сгради, инфраструктурни съоръжения, терен, дървета и др.

Меджидиев: Към средата на юни ще има изградени 10-15 площадки за хеликоптерите

Към средата на юни вече ще има изградени 10-15 площадки за хеликоптерите, с които ще се оказва спешна медицинска помощ по въздух. Това ...

При обособяването на места за кацане е необходимо извършване на геодезично заснемане на предвидените за това терени, включващо заснемане на препятствията в рамките и извън границите на площадките.

Предвид кратките срокове за започване на дейността и очакваната доставка на първите 2 хеликоптера, се налага спешно да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да извърши геодезично заснемане на терените.

Заданието за обществената поръчка е с предмет: „Геодезично заснемане за осигуряване на пълни и точни данни за наличните препятствия в рамките и извън границите па девет болнични вертолетни площадки“ е съгласувано с ГД „Гражданска въздухоплавателна агенция“.

Обособяването (изграждането и лицензирането) на оперативните площадки е ангажимент на лечебните заведения, като собственици и стопани на съответните терени, допълва министърът.

Откриха филиал на спешна медицинска помощ в Созопол

Медицински екипи от Университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“ ще бъдат командировани по Южнот...

Припомняме, че с постановление на МС от 4-ти май т. г. е създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха. За обезпечаване на неговата дейност трябва да се изградят оперативни бази за ситуиране и поддръжка на хеликоптерите и площадки за кацане близо до болниците в тези градове.

Изборът им е бил подчинен на следното: Като водещи при определяне на прогнозните местоположения на болничните вертолетни площадки са използвани включително и следните критерии: наличие на подходящ терен близо до определените от МЗ болнични заведения; възможност да бъдат осигурени минимум две безпрепятствени полетни траектории за долитане и отлитане до/от площадката; възможност за бързо и ефективно транспортиране на пациенти и медицински лица от борда на вертолета до лечебното заведение или входа на спешното му отделение с или без използване на медицински транспорт; собствеността на терена да дава възможност за изграждане на площадка в най-кратки срокове.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

"Каквато ни държавата, такава ни и детската болница": Стойчо Кацаров предложи коя болница да стане детска

Събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

„Да закрием психиатриите“: Д-р Цветеслава Гълъбова за безкъсметието да си с психично болен

Отново 1 е откритият случай на Ковид у нас за денонощие

Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?

Прогноза: Полените активизират алергиите тази седмица

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване