X
 
 

Правителство спести от инвалидни пенсии, въпросът е от кого точно взе пари?

13966 4
photo of Правителство спести от инвалидни пенсии, въпросът е от кого точно взе пари?
Снимка: Община Бургас
Правителството одобри промени и в Наредбата за медицинската експертиза, с което се цели осъвременяване и обективизиране на експертизата. Предлага се и опростяване на модела на оценяване като се премахва математическата формула на изчисление при множество увреждания. Според решението на правителството се очаква с промените в Наредбата да се елиминира субективизмът при определяне на крайния процент трайно.

Още преди решението да стане факт, експертът на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова обяви, че с промяната се цели "спестяване" от инвалидни пенсии. Причината - премахването точно на математическата формула. В нарочен пост в личния си профил във Facebook Григорова обясни по-подробно какво има предвид, давайки пример как ще се "формира увреждане" и съответно как ще се изчислява пенсия за увреждане:

Нов трус в коалицията: Ситуацията около БМФ е на път да скара управляващите

Ситуацията около приватизационния договор за Българския морски флот (БМФ) от страна на братя Домусчиеви е на път да скара управляващите...

"Извадка от Наредбата на медицинската експертиза:

1. Захарен диабет тип 2 (неинсулинозависим):

1.1. контролиран с диета или с перорално лечение без усложнения: 10%

1.2. захарен диабет на перорално лечение

1.2.1 захарен диабет с едно усложнение на прицелен орган - 30%

Мая Манолова се развихри, експерт от КТ "Подкрепа" я обвини в популизъм

Ако проследите цялата сцена от вчера (17 юли), моите намерения бяха да си свърша работата, законовите задължения – на място, къде...

1.2.2 захарен диабет с две усложнения на прицелни органи - 40%

1.2.3 захарен диабет с повече от две усложнения на прицелни органи - 50%

Загуба на крайник на ниво подбедрица: 75%

Максималният процент за диабет тип 2 е 50%, ампутиран е долен крайник - 75%. Не се сумират. Човекът с увреждане остава със 75% и е втора група - по-ниска инвалидна пенсия, отнемат му се редица възможности за подпомагане. Когато правителство и директор на НЕЛК лъжат нагло, е важно да се говори с числа.

Ако по медиите продължаваме да се забавляваме с Мая Манолова, никога тези неща няма да се чуят в цялост. Представители на същата бяха на обсъждането в Националния съвет за хората с увреждания, не казаха и дума. За да може тя след няколко месеца, когато хората усетят бича, да яхне белия кон и да започне да се бори с... национално представителните организации на хората с увреждания. Е, сега е доволна."

Валери Симеонов: Слагаме край на възможността за ТЕЛК заради шипове в гърба и два избити зъба

Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да ...

Същевременно Министерският съвет прие промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Целта е Правилникът да бъде синхронизиран с последните промени на Закона за здравето.

Очаква се също така с направените изменения да се намали административната тежест за освидетелстваните лица чрез въвеждане на организационни промени в работата на ТЕЛК и НЕЛК - по-кратки срокове за освидетелстване, неангажиране с явяване пред ТЕЛК и НЕЛК за извършване на клиничен преглед, когато медицинската документация обективизира здравословното състояние напълно. Друга цел на промяната е по-лесното сформиране на съставите на ТЕЛК и създаване на по-гъвкава работа на комисиите предвид възможността лекарите да осъществяват и други дейности освен медицинската експертиза, както, и поради премахване на изискването те да работят в ТЕЛК задължително на трудов договор и на пълен работен ден.

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  От циганите могат да вземат. Сичкото мангал е епилептик или астматик! Милиарди потъват по фалшиви инвалиди!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Да..не може пациент със ХОББ да вири цигара в болницата
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Е как от кого? Мисля, че на всички ни стана ясно: Правителството взе от парите на хората с увреждания. Аз още се чудя, как не са се сетили да вземат пример от Хитлер и да въведат концентрационни лагери в които да "настаняват" хората с трайни увреждания където да бъдат умъртвявани по "хуманен" начин. И всичко това с цел държавата да спести пари нали? Такъв е бил аргументът на Тр виж още ›› етия Райх. Питам се, докога българите ще търпят като овце в кланица? Мълчанието на агнетата в български вариант. Значи какво излиза? За да получиш по-голям процент пенсия или други компенсации, трябва да си с два отрязани крака и две отрязани ръце така ли? И нали вече приехме да говорим за хора с увреждания и за степен на увреждане, вместо остарялото "инвалиди" и "степен на инвалидност"?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А на мен ми е ясно че парите за инвалидите не са нито заплата, нито пенсия, нито депозит в банка и не са заработени и заслужени. Тези пари се дават от обществото на изпаднали в нужда граждани но явно някои други граждани злоупотрибяват с хуманността на обществото.
  : 9 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Благо Джийзъса разкри колко струват зъби...

Футболистът Благой Георгиев, който е известен с холивудската си усмивка, говори за изкуствените му зъби, с които се перчи. Той се похва...