X
 
 

Правителство спести от инвалидни пенсии, въпросът е от кого точно взе пари?

10299 4
photo of Правителство спести от инвалидни пенсии, въпросът е от кого точно взе пари?
Снимка: Община Бургас
Правителството одобри промени и в Наредбата за медицинската експертиза, с което се цели осъвременяване и обективизиране на експертизата. Предлага се и опростяване на модела на оценяване като се премахва математическата формула на изчисление при множество увреждания. Според решението на правителството се очаква с промените в Наредбата да се елиминира субективизмът при определяне на крайния процент трайно.

Още преди решението да стане факт, експертът на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова обяви, че с промяната се цели "спестяване" от инвалидни пенсии. Причината - премахването точно на математическата формула. В нарочен пост в личния си профил във Facebook Григорова обясни по-подробно какво има предвид, давайки пример как ще се "формира увреждане" и съответно как ще се изчислява пенсия за увреждане:

"Извадка от Наредбата на медицинската експертиза:

Нов трус в коалицията: Ситуацията около БМФ е на път да скара управляващите

Ситуацията около приватизационния договор за Българския морски флот (БМФ) от страна на братя Домусчиеви е на път да скара управляващите...

1. Захарен диабет тип 2 (неинсулинозависим):

1.1. контролиран с диета или с перорално лечение без усложнения: 10%

1.2. захарен диабет на перорално лечение

1.2.1 захарен диабет с едно усложнение на прицелен орган - 30%

Мая Манолова се развихри, експерт от КТ "Подкрепа" я обвини в популизъм

Ако проследите цялата сцена от вчера (17 юли), моите намерения бяха да си свърша работата, законовите задължения – на място, къде...

1.2.2 захарен диабет с две усложнения на прицелни органи - 40%

1.2.3 захарен диабет с повече от две усложнения на прицелни органи - 50%

Загуба на крайник на ниво подбедрица: 75%

Максималният процент за диабет тип 2 е 50%, ампутиран е долен крайник - 75%. Не се сумират. Човекът с увреждане остава със 75% и е втора група - по-ниска инвалидна пенсия, отнемат му се редица възможности за подпомагане. Когато правителство и директор на НЕЛК лъжат нагло, е важно да се говори с числа.

Валери Симеонов: Слагаме край на възможността за ТЕЛК заради шипове в гърба и два избити зъба

Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да ...

Ако по медиите продължаваме да се забавляваме с Мая Манолова, никога тези неща няма да се чуят в цялост. Представители на същата бяха на обсъждането в Националния съвет за хората с увреждания, не казаха и дума. За да може тя след няколко месеца, когато хората усетят бича, да яхне белия кон и да започне да се бори с... национално представителните организации на хората с увреждания. Е, сега е доволна."

Същевременно Министерският съвет прие промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Целта е Правилникът да бъде синхронизиран с последните промени на Закона за здравето.

Очаква се също така с направените изменения да се намали административната тежест за освидетелстваните лица чрез въвеждане на организационни промени в работата на ТЕЛК и НЕЛК - по-кратки срокове за освидетелстване, неангажиране с явяване пред ТЕЛК и НЕЛК за извършване на клиничен преглед, когато медицинската документация обективизира здравословното състояние напълно. Друга цел на промяната е по-лесното сформиране на съставите на ТЕЛК и създаване на по-гъвкава работа на комисиите предвид възможността лекарите да осъществяват и други дейности освен медицинската експертиза, както, и поради премахване на изискването те да работят в ТЕЛК задължително на трудов договор и на пълен работен ден.

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  От циганите могат да вземат. Сичкото мангал е епилептик или астматик! Милиарди потъват по фалшиви инвалиди!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Да..не може пациент със ХОББ да вири цигара в болницата
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Е как от кого? Мисля, че на всички ни стана ясно: Правителството взе от парите на хората с увреждания. Аз още се чудя, как не са се сетили да вземат пример от Хитлер и да въведат концентрационни лагери в които да "настаняват" хората с трайни увреждания където да бъдат умъртвявани по "хуманен" начин. И всичко това с цел държавата да спести пари нали? Такъв е бил аргументът на Тр виж още ›› етия Райх. Питам се, докога българите ще търпят като овце в кланица? Мълчанието на агнетата в български вариант. Значи какво излиза? За да получиш по-голям процент пенсия или други компенсации, трябва да си с два отрязани крака и две отрязани ръце така ли? И нали вече приехме да говорим за хора с увреждания и за степен на увреждане, вместо остарялото "инвалиди" и "степен на инвалидност"?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  А на мен ми е ясно че парите за инвалидите не са нито заплата, нито пенсия, нито депозит в банка и не са заработени и заслужени. Тези пари се дават от обществото на изпаднали в нужда граждани но явно някои други граждани злоупотрибяват с хуманността на обществото.
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Сериозно земетресение в Италия

Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер беше регистрирано тази нощ в Централна Италия, съобщиха от Европейския средиземноморск...