Правят ревизия на проверката на НЗОК в "Пирогов"

3258
Правят ревизия на проверката на НЗОК в "Пирогов"
Снимка: БГНЕС

Проверката на здравната каса в "Пирогов", която установи отчетена, но неизвършена дейност и това доведе до отстраняването на проф. Асен Балтов и поредица от взаимни обвинения между него и министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, ще бъде "разгледана от компетентните органи". Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров след среща между организацията и представители на "Пирогов" в здравното министерство.

„Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от „Пирогов“ преди произнасяне на компетентните органи. Имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“. Това е съвместна декларация от МЗ, БЛС и колегите от „Пирогов“, каза той и добави, че и двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които са довели до това напрежение.

Асен Балтов: Работихме почти денонощно, за да направим нашата болница по-добра

"Уважаеми колеги, През изминалите малко над 4 години с екипа работихме почти денонощно, за да направим нашата болница по-добра. Деноно...

Д-р Маджаров добави още, че страните са се обединили около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали необходимостта от такива недоразумения към лекарите, за да осигури адекватно и добро лечение на пациентите и подчерта, че със здравното министерство имат доверие на всички лекари от „Пирогов“.

„Почти 100 или 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Проведоха се доста продължителни разговори“, коментира той.

От думите му стана ясно още, че на срещата е било обсъдено създаването на постковид клинична пътека, както и причините, довели до възникването на напрежението, както и начинът, по който са работили лечебните заведения през изминалата година.

„Има много изговорени неща. Съгласихме се и около фактите, които са констатирани, че има неяснота, както и че има неща, които не могат да се премълчават. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви, имаше много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени едни добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват“, заяви председателят на БЛС.

От своя страна д-р Камен Данов от "Пирогов" заяви, че е той и колегите му, присъствали на срещата, са удовлетворени от постигнатото.

От утре медиците от "Пирогов" местят протеста си пред Президентството

И днес лекари и пациенти на Центъра за спешна медицинска помощ „Пирогов“ излязоха на протест в подкрепа на уволнения директ...

„Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби. Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон“, коментира той и обяви, че ще занесат тези четири точки, по които са постигнали съгласие на колегите в болницата.

От думите му стана ясно, че са обсъждали и други неща, но там не са постигнали съгласие. В отговор на въпрос на БГНЕС кои са тези теми, д-р Данов каза, че е предложил на служебния здравен министър да предложи цялостна промяна в системата на клиничните пътеки и най-накрая лекарският труд да бъде остойностен. Въпреки че не е постигнат консенсус се е стигнало до принципно съгласие, както и също, че цялата система има нужда от реформа.

Стана ясно още, че по време на срещата не е било обсъждано дали министърът се е лекувал в „Пирогов“, дали подписът му на документите е истински или не.

Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов коментира, че тази среща е била изключително важна и добави, че тя е трябвало да се случи дори по-рано, за да може да се успокоят медиците в спешната болница.

„Усетихме обида в отношението към тях. Идеята на срещата беше точно това да няма съмнение за това, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа и не да ги оценяваме ние, а пациентите. Решиха се и се поставиха някои разумни предложения, които ще обсъдим“, заяви той и добави, че някои от предложенията ще залегнат в бъдещата реформа.

Служебното правителство: Най-големият провал пред най-голямата криза - на здравния министър

Ако искате да знаете що е то управленска немощ, в последните няколко дни пред очите на цялото общество бива представен крещящ пример. З...

На въпрос дали при повторната проверка има шанс да не се потвърдят първоначалните резултати, зам.-министърът коментира, че съществуват всякакви варианти.

„Проверката не е нищо лошо и тя доказва дали се работи по правилата или те се нарушават. Има си ред, при който здравната каса извършва проверка. Ако лечебното заведение не е доволно реагира на проверката и други институции се занимават, за да установят дали тя е еднаква или има пропуски“, коментира Златанов и подчерта, че в случая няма проверка на проверката.

На друг наш въпрос защо след като има съмнение в достоверността на данните от проверката се предприемат мерки, като в случая, беше уволнен директорът на болницата проф. Асен Балтов, зам.-министърът обясни, че всеки министър има право да си избира с кого да работи.

„Всеки министър има правото по свое решение да подбира екипа с когото ще работи“, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com