Проект предоставя здравни услуги по домовете за бременни и новородени

5526
Проект предоставя здравни услуги по домовете за бременни и новородени
Снимка: Thinkstock/Guliver

Втора АГ болница "Шейново" в София започва работа по проект "Предоставяне на здравни услуги по домовете на бременни жени и деца до 3 години", като акцентът е върху групи в риск и с фокус ромското население.

С помощта на мобилна техника лекарите ще достигат до дома на бремените и на новородените, като проектът ще се изпълнява в партньорство с болницата в Ихтиман. Апаратурата е закупена със средства на "Норвежкия финансов механизъм 2009- 2014 година" на стойност малко под 200 000 евро, като след изпълнението му оборудването ще остане за ползване в болницата в Шейново, предаде БНР.

5 родилни зали в столичната АГ "Шейново" с модерно оборудване и видеонаблюдение

От днес в столичната АГ болница "Шейново" в пет родилни зали ще се работи с най-добрата техника, която се предлага в Европа. В модерниз...

250 родилки, от които 100 от ромски произход, са част от проекта, поясни доктор Румен Велев, изпълнителен директор на болницата.

"Ние стартираме един проект, който включва обслужване – медицинско, здравно и обучително на бременни жени и деца до 3 години, които са 850. Фокусът на проекта е насочен към лицата от ромски произход, защото при тях се срещат много сериозни проблеми, свързани с наблюдението на бременността и с отглеждането на децата до 3 години, които рефлектират върху увеличаването на майчината и на детската смъртност, което оказва влияние и върху глобалните ни демографски показатели.

Основната ни идея е тези хора да получат едни здравни умения и едно здравно обучение, така че да могат да се грижат за децата си, подчерта докторът и допълни, че това не се отнася само за роми, а и за здравно неосигурени лица, които по една или друга причина не могат да бъдат обхванати от здравната система.

Задължително ще бъдат обхванати и недоносените деца, които имат много голяма нужда от проследяване", подчерта доктор Велев.

Избраха директор на "Шейново"

Настоящият изпълняващи длъжността директор на "Шейново" д-р Румен Велев бе избран официално за директор на болницата. Завеждащият гине...

Тази апаратура ни е изцяло необходима, като новостта е в това, че ние ще можем да бъдем мобилни с нея и да осъществяваме дейността си на място, с което да бъдем първично по-полезни на посочената група, поясни доктор Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение на Втора АГ "Шейново".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване