Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Балтов: Има скрита заболеваемост от COVID-19 у нас

20 декември 2020, 09:26 часа • 2892 прочитания

Броят на новите случаи на COVID-19 и на смъртността не намаляват с очакваните темпове след въвеждането на нови мерки, защото има скрита заболеваемост. Има заразени хора, които предпочитат да не се изследват и не позволяват да ги обхванем – да ги карантинираме“. Това обяви пред bTV директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Хората смятат, че са безсмъртни, докато не прекрачат прага на болницата, тогава разбират, че не са безсмъртни“, коментира още проф. Балтов. Спешната болница „Пирогов“ е едно от местата, на които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември.

В лечебното заведение вече има хладилник, който може да поддържа температура от минус 70 градуса, каквато е нужна за съхраняването на първите очаквани ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

В лечебното заведение ще има и денонощен кабинет за хора, които евентуално ще имат алергични реакции на ваксината.

Директорът на „Пирогов“ обяви, че би се ваксинирал първи, но тъй като е преболедувал вируса, чака инструкциите от ЕМА кога е препоръчително да се имунизира.

Според него страхът от ваксините е пореден от антиваксърската кампания, която стартира преди кампанията в подкрепа на ваксините и фалшивите новини, породени от конкуренцията между компаниите, които пускат на пазара препаратите за имунизация.

Проф. Балтов е убеден, че този проблем скоро ще бъде преодолян. По думите му хората, които не са в първите групи за ваксинация у нас, ще могат да се имунизират след средата на март. Ваксините ще ни позволят да живеем нормално след около 6 месеца, след като се създаде колективен имунитет, надява се директорът на „Пирогов“.

Още: Заркова: Гледам ремонтират Пирогов насред пандемия и се питам коя ли крадлива ръчичка ще посегне към него

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес