Проф. Габровски: Едва ли можехме да направим по-добре всяка стъпка в лечението на Даная

5140
Проф. Габровски: Едва ли можехме да направим по-добре всяка стъпка в лечението на Даная
Снимка: БГНЕС

„След всички проверки мога да кажа, че едва ли можехме да направи по-добре всяка стъпка, от това, което сме направили.“ Това каза неврохирургът проф. Николай Габровски за случая „Даная“, който предизвика взрив от скръб, гняв, упреци, оправдания, искане за оставки, протести.

Още: Д-р Аспарух Илиев към Пирогов: Не ви ли е срам да се правите на маймуни?

От вчера майката на Даная и граждани протестират пред „Пирогов“, където момичето си отиде от този свят. Майката смята, че за детето ѝ не са положени адекватни грижи, че има лекарски пропуски и настоява за оставката на директора на спешната болница.

Още: Втори ден от протеста на майката на Даная пред „Пирогов”

В предаването „Лице в лице“ по bTV проф. Николай Габровски и началникът на клиника по детска анестезиология и интензивно лечение доц. Богдан Младенов заявиха, че на административно ниво няма допусната грешка при лечението на детето. И двамата представиха своята гледна точка по тъжния случай с Даная, като уточниха, че в никакъв случай не искат да спорят с майката и изразиха най-искрените си съболезнования.в

Обясненията на медиците

„Всичко в медицината се основава на факти, те са записани в протоколи по дадения случай. В началото имаше обвинения, че детето не е консултирано след удар в табла при сядане на леглото у дома. Това се оказа невярно, тя е била консултирана. Много ясно е направен тест, по който се проверява нужен ли е бил скенер, има ли симптоми, направен е рентген. Препоръка е дадена да се наблюдава у дома и при най-малкия симптом да се доведе в болницата. Майката идва с Даная след 7 дни със силни болки в главата. Детето е прието и се прави скенер, на втория скенер се вижда нещо и е под стриктно наблюдение. Намира се лекарството за хематологичния проблем и се прилага терапията. А операцията е направена именно в момента, в който е било препоръчително с подобни тежки заболявания“, кaза Габровски.

Още: Близки на Даная на протест пред „Пирогов“, искат оставката на директора на болницата (СНИМКИ)

Той поясни, че лекарството за хематологичния проблем е било налично в „Пирогов“, но процедурата е толкова тромава и бавна, че лекуващия Даная лекар е взел най-правилното решение. А именно – той е потърсил докторът на момичето, който е казал, че има два флакона и ако иска да ги изпрати. „Той на практика е извършил нарушение в името на пациента, дали ще бъде наказан не знам, но е постъпил като истински лекар“, добави Габровски.

Още: Отиде си дете, а някои хора в "Пирогов" се правят на маймуни

„Този медикамент е доста специфичен. Той се прилага по принцип при много стриктни индикации той не е нещо, което се слага на всяко кървене. А и се слага след консултация с трансфузионен хематолог. Има си много стриктни индикации. Има много случаи, в които при кървене той не е индиициран. Така че и подготовката, и изпълнението на това нещо наистина отнема време. И наистина това, което колегата е направил, е най-бързо административно – това, че го взел друг болница. Факт е, че това е най-бързият начин. Детето е получило това, от което имало нужда в този момент“, обясни д-р Младенов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com