Проф. Христова: Зимните инфекции започнаха по-рано и с повече болни

1543
Проф. Христова: Зимните инфекции започнаха по-рано и с повече болни
Снимка: БГНЕС

Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не трябва да ни плаши, а да се пазим, за да не се заразим, да не заразим и другите. Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, във връзка със случаи и на свински грип у нас.

"Помагат противоепидемичните мерки, а сега има и подем на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, не само на свински грип. Това е нормално за сезона, но този път започна по-рано и с повече болни. Водещо място с пъти по-често заразяване сред хората обаче има респираторният синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора", каза тя в интерю за БНР.

Една ковид мярка е хубаво да остане заради грипа и всички подобни болести - мнение на проф. Христова

Не, не избързваме. Всъщност мерките през цялото време бяха много гъвкави, за да отразява ситуацията. Това заяви директорът на Националн...

"При много малките деца и при много възрастните може да протече по-дълго, по- тежко, засегнато, за седимици, да се получи бронхиолит, да се засегне и по-сериозно и дихателната функция, това води до хоспитализиране на най-малките деца до 4 години. Те са потърпевши, защото нямат изработен имунитет, често са в групи в детските градини. Този вирус е водещ и в света. Мерките са родителите да отделят децата от големи групи хора, това са моите препоръки. Също не трябва да се чака вирусът да се разгърне и тогава да го спрем от детска градина, трябва при първи симтоми да се спре детето от контакт с другите деца", обясни професорът.

"Имаме два антивирусни препарата за този вирус, но противогрипните ваксини не ни предпазват от него", поясни още проф. Христова.

Тя съобщи още, че на второ място по честота е риновирусът, също отново при деца. В момента има още аденовируси, паравируси и други. "Сега е и моментът да се ваксиниране, не не късно, защото вълната ще е януари до март. Имаме още две седимици да се ваксинираме. Ваксини срещу грип да се произвежват през цялата година е едно добро предложение. Водят се преговори за закупуване на още противогрипни ваксини, те са търсени в цял свят в момента. Вярно, че всяка година те не достигат, особено тези безплатните при общопрактикуващите лекари за възрастните хора", допълни проф. Христова.

Дали има връзка между Covid-19 и грипа сега, проф. Христова поясни, че коронавируса го има, макар и в по-малка степен. Самите вируси отварят вратите за нови вируси, но това пак е естествено и не трябва да ни плаши.

Предложение: Безплатни ваксини за деца срещу грип, варицела и папилома вирус

Някои платени в момента ваксини за деца да станат безплатни, предлагат педиатри. Става въпрос за имунизациите срещу грип, варицела и чо...

Във връзка с бактериалната инфекция, причинена от бактериите стрептококи във Великобритания, проф. Христова изтъкна, че това води до повишаване на случаите на скарлатина.

"За други западноевропейски страни, както и за България, няма данни за тази инфекция да се е разпространила засега. Това е бактериална инфекция, която се лекува успешно и много добре с антибиотици. У нас обаче също има подем на случаите на скарлатина, поясни още проф. Христова. Но специфично антивирусно лечение има за тези бактериални инфекции, което е най-същественото за хората", изтъкна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

ОЩЕ: Бум на респираторните инфекции у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com