Проф. Кюркчиев: Няма още отговор над какво количество антителата ни защитават от COVID-19

5988
Проф. Кюркчиев: Няма още отговор над какво количество антителата ни защитават от COVID-19
Снимка: iStock

„Ролята на антителата в антивирусния имунен отговор не може да се подценява. Но не е даден отговор на въпроса относно коронавируса и над какво количество тези антитела ни защитават.“ Това заяви проф. д-р Доброслав Кюркчиев - началник на лаборатория по Клинична имунология в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" пред БТВ. „Не може да се каже засега и какво значи защитават – пазят от заразяване, пазят от боледуване или от тежко боледуване, различни неща са“, добави той.

Специалистът разясни и механизмът на действие на антителатата. „Те действат срещу вируса, който е свободен в кръвта, пречат за прикрепването му към клетката, неутрализират го, освен това унищожават клетките, които вече са заразени чрез други системи на имунния отговор, с които си комуникират. Т.е. значението им е факт и то не може да бъде неглижирано. Подходът да се съди за имунната защита чрез титър за антитела не е нещо ново за вирусните инфекции. При много от тях именно антителата ни дават някаква информация за степен на защитеност", каза проф. Кюркчиев. 

Професор от БАН: При определен брой антитела може да се дава зелен сертификат

"Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в Единната информационна система, могат да бъдат изследвани в сертифицирани...

Той обаче предупреди, че има и няколко проблема. "При всяка вирусна инфекция има много различни видове антитела, едни от тях са вирус неутрализиращи. Те са важни, защото пречат и унищожават вируса, други съществуват без отношение към имунната защита и има и трети, които дори могат да имат негативна роля – помагат на вируса да прониква в клетките. Като говорим за антитела - трябва да стане ясно за кои? Този въпрос е решен при изследванията. Над какво количество тези антитела ни защитават не може да се каже засега. Именно това е проблемът, който се обсъжда относно темата може ли да се даде зелен сертификат и се обсъжда в експертни съвети, в един от тях участвам и аз“, обясни Кюркчиев.

"Преболедували и ваксинирани могат да разчитат на клетъчния имунитет, проблемът е, че той не винаги може да е установен, ако е минало дълго време след ваксиниране и преболедуване", категоричен бе имунологът. Той обясни и че ваксинираните не са преносители, а има пробиви в самата ваксина. „Пробивите във ваксината пренасят заразата, не ваксинираните. Това значи, че положителен тест може да има най-малко 10 дни след завършен ваксинационен курс. По данни на Англия това са 5-6%, според Израел - 28%, те могат да пренасят зараза, те имат обикновено и симптоми. Човек, който няма никакви симптоми и е ваксиниран - няма как да пренася заразата.“

Проф. Кюркчиев посъветва и ако искаме да се ваксинираме срещу грип и коронавирус, да има поне 10 - 12 дни между двете имунизации. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com