Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Радостина Александрова: Въпрос на дни е Омикрон да дойде и у нас

24 декември 2021, 08:32 часа • 3335 прочитания

„Всичко тече и всичко се променя, което е характерно за вируса. Видяхме, че Омикрон дойде, за пореден път ни шамароса и ни постави на място“. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова пред bTV.

Според проф. Александрова ние сме в състезание за това кой ще изпревари, кой ще се промени по-бързо, но трябва да бъдем готови да живеем с този вирус и занапред. Омикрон ще достигне до всяка една държава и е въпрос на дни да бъде доказан, посочи Александрова.

Тя добави, че към момента все още няма отговор на въпроса, който интересува всички – какво се случва с клиничната картина, след като сме прекарали вируса.  Трябва да бъдем предпазливи особено по празниците, призова, проф. Александрова и добави, че вирусът не признава граници и е въпрос навреме да дойде.

По думите ѝ докато има чувствителни хора към вируса, той ще се развива, а Омикрон има възможността да предизвика реинкфекция. Няма значение какво казва този или онзи специалист, а трябва да се види какъв е медицинският консенсус, а той е в полза на ваксините, подчерта проф. Радостина Александрова. 

Тя отбеляза, че ваксината сама по себе си няма да е достатъчна, а ще трябват и лекарства.

Проф. Александрова е на мнение, че средствата от 75 лева за пенсионерите, които отпуска правителството след поставена трета бустерна доза, може да сработи. На проф. Александрова и е тъжно, че аргументите на науката не са били достатъчно убедително за възрастните хора и за хората, които не искат да се ваксинират. 

Още: Първи случаи на Омикрон в България, твърди лаборатория

Подозрителни за Омикрон проби в България се оказаха на болни от Делта

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес