Проф. Сербезова: 604 млн. лв. повече за здраве през тази година

2073
Проф. Сербезова: 604 млн. лв. повече за здраве през тази година
Снимка: БГНЕС

С подписването на анекса към Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности смятаме, че промяната на здравната система е в ход. Това каза здравният министър проф. Асена Сербезова, предаде репортер на БГНЕС.

През 2022 г. ще се влеят 604 млн. повече средства в полза на пациентите и на медицинските специалисти, които се грижат за тях, каза министърът.

По думите ѝ постигнатите приоритети в НРД 2022 с подписания анекс са следните: профилактика и превенция, електронно здравеопазване, детско и майчино здравеопазване, увеличение на заплатите на медицинските специалисти и балансиране на неравенството в доходите. ефективност, прозрачност и контрол на медицинската дейност.

„Ранната диагностика, чрез редовни прегледи, е предпоставка за навременно откриване и превенция на животозастрашаващи заболявания. Ето защо някои мерки в тази сфера включват по-висока и обхватна профилактика за пациентите с рекордно увеличение на финансирането на извънболничната помощ с 31%. Елиминиране на хроничния недостиг на направления, като се увеличава броят и видът на изследванията в полза на пациента със 77% с цел превенция, ранна диагностика, намалена хоспитализация и понижаване на нивото предотвратена смъртност”, каза министърът. Тя посочи, че се разширяват дейностите, включени в профилактичните прегледи.

Министър Сербезова: Длъжни сме да направим всичко уязвимите групи да бъдат ваксинирани

„Важно е да не спираме да говорим по темата за ваксините срещу COVID-19, защото вирусът не си е тръгнал. Въпреки че от първи апри...

Въвежда се и нова клинична пътека „Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID-19”, за да се адресират последствията от COVID-19 в резултат на преболедуването.

Повишаване с 38% средно доходите на общопрактикуващите лекари и специалисти, което по думите на министъра, е предпоставка за привличане на млади специалисти, на повече медицински специалисти и да се подобри възрастовата структура в сектора.

„Заплащането от НЗОК на личен лекар за извършен профилактичен преглед се повишава с 40%, на специалист за първичен преглед с 39%. Повишава се и заплащането на процедури за физиотерапия и рехабилитация и средно с 35% с покачва и заплащането за извършен преглед за диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти“, посочи министърът.

По отношение на приоритета детско и майчино здравеопазване, Сербезова каза, че се покачва заплащането от страна на НЗОК за грижите за новородено, като това покачване е около 35%. За профилактичните прегледи на децата е предвидено увеличение с 55%, за профилактични прегледи по програма "майчино здравеопазване" - 42%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com