X
 
 

Прокуратурата хвана хиляди медицински нарушения в цяла България

6835 0
photo of Прокуратурата хвана хиляди медицински нарушения в цяла България
Снимка: iStock/Guliver
4537 нарушения на договори за медицинска помощ, сключени с НЗОК, откри Върховната административна прокуратура (ВАП), става ясно от съобщение на държавното обвинение на официалния му сайт.

Проверката е всеобхватна - на територията на цяла България, уточнява прокуратурата. Проверени са лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), лечебни заведения за извънболнична дентална помощ (ИДП) и лечебни заведения за болнична медицинска помощ (БМП). Общо са направени 1745 проверки.

Горанов не може да каже колко плаща държавата под формата на ДДС в здравеопазването

НАП не може да каже колко е начисленият ДДС на лечебни заведения, НЗОК, НОИ и здравното министерство през 2018 година. Това твърди в св...

Най-често не са плащани или доплашани дейности, купени от НЗОК, за здравоосигурено лице, масово се иска потребителска такса без да трбява, има и нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане, както и нарушения свързани с предписване на лекарствени продукти и др. Чести нарушения на условията и ред по програма "Детско здравеопазване" са констатирани в 12 области на страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

В резултат от проверката са предприети действия за санкциониране на виновните лица, а в някои конкретни случаи материалите от проверката са препращани за предприемане на действия по компетентност от други органи. В хода на проверката на РЗОК – Велико Търново, при един изпълнител на дентална помощ сключил договор с НЗОК са констатирани отчетени и заплатени дентални дейности, които не са извършени. Договорът на изпълнителя с НЗОК е прекратен и преписката е изпратена на Районна прокуратура - Велико Търново. При проверката на РЗОК – Пазарджик е установено неправомерно взети такси за избор на лекар/лекарски екип при приети здравноосигурени пациенти по спешност. Преписката е предоставена на вниманието на Изпълнителна агенция Медицински надзор за предприемане на необходимите действия.

След констатиране на нарушенията от контролните органи са наложени санкции в общ размер от 112 879лв., като предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция "прекратяване на договора".

Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лв.

Ще пострадат ли пациентите от въвеждането на официални тарифи в болниците?

"Не зная защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, създадена именно с тази цел. Проблемът е в това, че таз...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...