Пропуски в здравеопазването: България е рекордьор по смъртност от инсулт в света

4927
Пропуски в здравеопазването: България е рекордьор по смъртност от инсулт в света
Снимка: iStock

През 2022 година в България инсулт са получили над 45 000 души. Страната ни е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в света и същевременно изостава по отношение на лечението. Българското дружество по инсулт излиза с отворено писмо, в което настоява за промяна на начина на финансиране и да се спре с ощетяването на някои болници, предава Bulgaria on air.

Неврологът доц. Росен Калпачки казва, че тонът на писмото е благодарствен, защото в новия проект за Национален рамков договор много неща, за които са настоявали, са приети. Българският лекарски съюз и Здравната каса са съгласни, че инсултите са приоритет, „доста от алгоритмите се осъвремениха“, пояснява неврологът. „Почти 20 години нищо не беше променяно. Разбира се, останаха някои според мен нелогични пропуски във финансирането и искрено се надявам да получим разбиране, и лекарите да прилагат лечение, което спасява животи."

Пропуските във финансирането

Още: Руският свещеник, който искаше да отслужи панихида за Навални, е арестуван и е получил инсулт (СНИМКА)

По думите му малко повече от 2% от получилите инсулт получават съвременно лечение, което е изключително малко. „Заради това сме на опашката за модерно лечение.“ Нужно е да се проведат няколко стъпки при лечението и ако едно от леченията не успее, трябва да се отиде към по-високо технологично, което е по-скъпо. Ако трябва се да лекува пациента с единия и другия метод, не се дават парите и за двете поотделно. „Повечето болници могат да правят по-лесното, което също е модерно, в повечето случаи е успешно, но понякога е недостатъчно. Идеята е такъв пациент да бъде прехвърлен във високоспециализиран център, където да се проведе другото лечение", допълни доц. Калпачки. Ако пациентът първоначално отиде във високотехнологичния център там той ще получи и едното и другото лечение, но ще получи малко по-голямата част от цената за скъпото лечение - именно там е ощетяването.

Той сподели, че в България има 3 центъра, които могат да проведат цялото лечение. "Надявам се, че тези места ще станат поне 13. Идеята е, че пациентът е там, не ходи никъде, което е плюс за него, не се насочва на друго място. Не минава време, а времето при инсулта е много важно. По-малко пациенти имат достъп до такова лечение, ако няма подобни центрове", казва неврологът.

Доц. Калпачки е категоричен, че инсултът е най-честата причина за смърт: "Най-голямата полза от модерното лечение е спестяване на инвалидизация, защото ако оживееш след инсулт е по-зле, отколкото да не оживееш. Три пъти повече хора си отиват на собствен ход вкъщи след модерното лечение".

Белезите и умните телефони на помощ

Още: "Тих" инсулт - това са симптомите, които го издават

За да не се стига до инсулт хората трябва да си лекуват високото кръвно. Нужни са профилактични прегледи. Когато се случат първите симптоми на инсулт, мозъкът започва да умира още в първите секунди. Първите белези не са гръмотевични, няма болка, в голяма част от случаите не се усещат от пациента. Трите белега са изкривяване на лицето, слабост в едната или другата ръка и промяна в говора. Ако има човек срещу вас би забелязал, но ако сте сам няма как да разберете.

Доцентът казва, че е важно да има апликация на умните ни телефони, която да разпознава точно тези три белега, защото така няма да има нужда от друг човек. Той констатира, че постоянно отключваме телефона си с камера, съответно може да се индикира за изкривяване на лицето, както и че телефонът може да усети че говорим по различно. Това обаче не е лесно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com