X
 
 

Протест за достойно заплащане на медиците, но без подкрепа от всички в сферата

841 0
photo of Протест за достойно заплащане на медиците, но без подкрепа от всички в сферата
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Около 7000 медици, организирани от КНСБ, се очаква да излязат на протест на 7 октомври, понеделник. Те настояват за достойно заплащане на техния тежък труд.

Протестът трябва да започне в 11:00 часа на площад "Независимост" в София, пише БГНЕС. Основното искане на лекарите и медицинските служители е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.

От КНСБ искат още 200 млн. лева за медиците през 2020 г.

Колективният трудов договор в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и да стане задължителен за всички, включително и за частните ...

Протестната акция има за цел да принуди властите да изпълнят обещанието си за заплащането, което е договорено в колективния трудов договор 2018 за сектор "Здравеопазване".

Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Протестът на медиците е подкрепен от основните синдикати: Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Няма обаче подкрепа от протестиращите от март насам медицински сестри, както и от Българския лекарски съюз. А защо медицинските сестри не подкрепят синдикатите и ги считат за безполезни - научете в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално