Проучват пет имота в София за детска болница

4272
Проучват пет имота в София за детска болница
Снимка: iStock

Предварителни проучвания на пет имота в столицата за изграждане на Национална многопрофилна детска болница възлага Министерство на здравеопазването. Целта е да се определи възможно най-подходящото място за инвестиционното намерение.  

Фирмата, която спечели обществената поръчка, трябва да установи условията за застрояване на тези имоти според предвижданията на Общия устройствен план на София и подробните устройствени планове (ПУП), ако има такива.  Прогнозната стойност е 30 хиляди лева без ДДС.

Предстои за петте имота да се извадят скици от кадастъра, ГИС – София или общинска администрация, да се направят извадки от действащите кадастрални карти, подземния кадастър и Общия устройствен план, да се отразят сградите в съседни имоти, комуникациите в или наблизо - ток, вода, канал, газ, ТЕЦ. Също така трябва да се определи максимално допустимият брой легла за реализиране на инвестиционно намерение, да се определи максималната разгъната застроена площ, да се опишат подробно нужните процедури за отреждане на терена и др. 

Първият поземлен имот е в ЖК „Младост. Той е с площ от 67 681 кв. м. Представлява урегулиран поземлен имот „за болница“, в кв. 13, м. „Младост 1“. В него са построени сгради, включени в капитала на МБАЛ „Св. Анна“ АД. Предоставено  е право на управление на Министерството на здравеопазването, но в него попадат и три частни имота.

Вторият е в район „Триадица“, ул. Козяк“ №1. Води се частна собственост, включена в капитала на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД, с площ 168 241 кв. м. Представлява УПИ за „правителствена болница“ в местността Южен парк. В него са построени сгради, включени в капитала на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД и вътре попадат два имота частна собственост.

Третият е в район „Овча купел“, бул. "Овча купел" – държавна собственост, с площ 51 157 кв. метра. Вътре има сгради, плаж и външни басейни с минерална вода, включени в капитала на „Национална специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД.

Следващият представлява съвкупност от три имота в район „Овча купел“, м. Горна баня. В единия от тях има незавършени строежи. Имотите са общинска, държавна и частна собственост. Всички са обща площ 65 684 кв. метра, включени в капитала на УСБАЛ по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД.  

Последният е съвкупност от два имота в град Банкя, ул. „Шейново“ №6. Площта на първия е 13 155 кв. метра. Представлява УПИ за балнеоложки комплекс, включен в капитала на Националната кардиологична болница. Теренът до него от 22 155 кв. метра е включен в капитала на „Специализирана болница за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД.

Срокът за подаване на оферти е 17-ти май, а за изпълнение на договора спечелилият ще разполага с 90 календарни дни.

Припомняме, че първоначалната идея на правителството с премиер Бойко Борисов беше бъдещата детска болница да се строи върху изоставеното от 40 години скеле до Александровска болница. Поръчката за строителство на Национална многопрофилна детска болница бе спечелен от ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ”, с водещо участие на „Главболгарстрой“ АД. Договорът с обединението за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на бъдещото лечебно заведение е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

Спецпрокуратурата ще проверява проекта за изграждането на Национална детска болница

Досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването (МЗ) е нарушило и не е изпълнило служебните си з...

След поредица от протести, подписки и гражданско неодобрение екскабинетът реши старата и недостроена сграда да бъде съборена и да бъде построена нова, специално проектирана. 

С цел да се ускори реализацията на проекта правителството реши бъдещата детска болница да е със статут на обект с национално значение.

Преди около два месеца министърът на здравеопазването Асена Сербезова обяви, че е разпоредила създаването на работна група от експерти към ведомството, която до два месеца да анализира всички действия и проблеми пред реализацията на проекта за национална детска болници през годините досега.

По средата на миналия месец пък Специализираната прокуратура образува досъдебно производство във връзка с този проект.

Разследването е за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com