Пръстовият идентификатор - препъни камък в преговорите по НРД

4308
Пръстовият идентификатор - препъни камък в преговорите по НРД
Снимка: БГНЕС

Националният рамков договор може и да не бъде подписан, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев след среща между Надзорния съвет на Здравната каса и съсловната организация. Двете страни дискутираха четири часа по спорните текстове в рамковия договор, като най-важната от тях е въвеждането на пръстовия индентификатор.

Лекарският съюз категорично отказва пръстовият идентификатор да бъде въведен чрез Националния рамков договор, дори заради това да не бъде подписан самия документ. Според д-р Венцислав Грозев идентификаторът може да се въведе чрез друг нормативен акт.

Другият препъни камък в преговорите е финансовото разпределение на резерва на Здравната каса. От Лекарския съюз настояват да се повишат парите за болнична и за извънболнична помощ, но в четвъртък, на финалната среща, ще стане ясно дали това предложение ще се приеме, предаде БНР.

На този етап цените на клиничните пътеки и на медицинските дейности няма да са по-малки от тези, които са били през миналата година, уточни д-р Грозев. Няма намаляване със 70 на сто на парите за дейностите в специалността "Уши, нос, гърло", но има разминаване в обемите дейност, които се предлагат за тази година, каза още д-р Грозев и очаква този въпрос също да се уточни до финалната среща в четвъртък.

С "нещо като колцентър" НЗОК ще бори измамите в болниците

Ново звено в здравната система ще проверява за злоупотреби от страна на болниците и за лошо отношение на медицински лица към пациенти. ...

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопзването заяви, че решение дали ще бъде подписан Националният рамков договор ще се вземе от лекарския събор, който е насрочен за края на февруари.

"За мен смущаващо е, че до този момент текстовете, които се обсъждат между НЗОК и БЛС, не са публикувани. Те се пазят в тайна от широката общественост, а са текстове, които засягат всички нас. От това, което се договорят, зависи лечението на всеки един български гражданин. Пазят се в тайна и текстовете, свързани с цените и обемите на медицинските дейности", заяви той.

Според д-р Кацарова лимитите за болниците не само, че няма да бъдат отменени, но има вероятност да бъдат въведени и седмични лимити. Предвиждат се и листи на чакащи за хора, които са със заболявания от основния пакет.

Има информация за значително намаляване на цените на клиничните пътеки, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване