Първи сме в света по смъртност от инсулт, модерно лечение се прилага само на 3% от пациентите

1626
Първи сме в света по смъртност от инсулт, модерно лечение се прилага само на 3% от пациентите
Снимка: pxabay.com

На всеки десет минути един българин получава инсулт. Общо 45 хил. души са диагностицирани с мозъчносъдовото заболяване у нас през 2022 г. От тях 5500 пациенти са починали още в болницата.

С тези данни България се нарежда на първо място в света по болестност и смъртност от инсулт, стана ясно на дискусията “Ще има ли България модерно лечение на инсултите?”, организирана от “Индекс на болниците” и Българското дружество по инсулт, предаде 24 часа.

Учени: Тази храна намалява риска от инсулт дори и ако не я ядете редовно

Консумацията на една храна помага за намаляване на риска от инсулт. Това се дължи на нейната способност да пречиства артериите от плаки...

“От 2009 г. България е лидер по болестност и смъртност от инсулти в света. Едва ли има по-значим проблем от инсулта”, заяви доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт. Инсултът може да е смъртоносен, да инвалидизира и да доведе до тежки последици.

“Българите умират от инсулт и други мозъчносъдови заболявания 4 пъти повече от средноевропейските граждани”, заяви още Калпачки. Стандартизираният показател за смъртност от мозъчносъдови болести у нас е 313,6 на 100 000 души при средно за ЕС - 79,5 на 100 хил. души.

По какво се познава, че някой получава инсулт и как да реагирате?

У нас модерният и ефективен начин за лечение на инсултите - тромболиза, се прави 4 пъти по-малко, отколкото в света. Тромболизата е процедура, която лекува исхемичен инсулт - когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд. Венозно се влива медикамент, който разтваря тромба и отпушва съда.

Това е първият симптом на инсулт, който се появява сутрин

Внезапното спиране на притока на кръв към мозъка, което предвещава инсулт, може да се прояви с различни симптоми, в зависимост от това ...

Според доц. Калпачки, когато пациентите се лекуват стандартно, 1/5 си тръгват без значима инвалидност. “Когато се лекуват с тромболиза, 3 пъти повече не остават инвалиди. И ако обичайното за България лечение създава в две трети от случаите инвалиди, когато лекувате с тромболиза, бройката им е почти наполовина”, обясни той.

Модерното лечение се прилага средно при 2,5% от болните у нас, процентът в ЕС е 10. Интравенозната тромболиза увеличава с до 56% вероятността за добър изход, оценено на 24-ия час и на 3-ия месец от инсулта.

“У нас само 44 болници правят тромболизи заради липса на модерни болнични структури. Няма добър опит и системно обучение на специалисти по прилагане на нови методи. А и обществото няма знания за ранно познаване на симптомите на инсулт. Изкривяване на лицето, промяна в говора и слабост на ръката са основните симптоми на остър инсулт, обясни доц. Калпачки.

Интервенционално лечение (тромбектомии) се прилага при пациенти, при които тромболизата не е успяла да премахне тромба. Затова заложените нива на лечение в Европейския план за борба с инсулта с ендоваскуларна терапия са над 5%. За изминалата година обаче у нас този процент е 0,1. Направени са едва 49 тромбектомии в 4 болници.

Учени: Тези евтини плодове предпазват от инсулт и кръвни съсиреци

На всеки са известни ползите за здравето от консумацията на плодове. Те набавят на тялото ни важни витамини и минерали, без които повеч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com