Работодателите и синдикатите заплашват да напуснат НЗОК

10937
Работодателите и синдикатите заплашват да напуснат НЗОК
Снимка: БГНЕС

Заради готвените допълнителни квоти в НЗОК на държавата, и работодателите, и синдикатите са готови да напуснат Надзорния съвет на Здравната каса. Предупреждението е отправено в общо писмо.

Социалните партньори са единни в позицията си, че чрез предвиденото увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души държавата си гарантира абсолютна свобода при вземането на решения и по същество се зачертава утвърдената традиция на трипартитно управление на публичните осигурителни институции, в т.ч. НЗОК. В писмото си шестте организации припомнят, че членовете на Надзорния съвет на НЗОК носят отговорност за състоянието и ефективността на работа на тази изключително важна за осигурените лица институция. Отговорността, обаче, следва да се съчетава с механизми за ефективно въздействие върху решенията на Надзорния съвет, а това ще стане невъзможно, ако предложените законодателни промени станат факт.

НС одобри Глинка Комитов за шеф на НЗОК

Парламентът одобри кандидатурата на д-р Глинка Комитов за нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). „За&rdq...

Подписалите писмото организации подчертават, че предвижданият от законодателите подход далеч не съответства на приноса на държавата (34 на сто) във финансирането на дейностите на Здравната каса. "В този контекст считаме за наложително да се преразгледа и основателността на участието на пациентски организации в управлението на Здравната каса. Масовата практика е дейността на такива структури да се концентрира в сферата на контрола", се казва още в писмото.

Писмото е подписано от председателите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ), Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване