Разследване: Източена ли е НЗОК с милиони чрез фиктивни сърдечни операции?

19942
Разследване: Източена ли е НЗОК с милиони чрез фиктивни сърдечни операции?
Снимка: БГНЕС

Разследване на Тина Ивайлова от Glas - "Епикризи без операции" - твърди, че отделението по кардиохирургия в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив източва Здравната каса (НЗОК) с милиони левове. Това се случва чрез фиктивни вторични операции на вече оперирани от сърдечно-съдови проблеми пациенти. От ръководството на болницата отричат.

Няколко от интервюираните пациенти казват, че са оперирани само един път по една клинична пътека, а в епикризите, отчетени в НЗОК, пише, че има по две операции по две различни клинични пътеки. Няма фиктивни операции, пък казват от лечебното заведение.

Ето колко е бюджетът на НЗОК за 2023 г. и как се разпределя по пера

Бюджетът на здравната каса ще е с бюджет от над 7 млрд. лева за 2023 г., стана ясно от заложената в проектобюджета на фонда сума, която...

Разследването се базира на документи от НЗОК, на интервюта с редица пациенти и с бивш служител на клиниката по кардиохирургия, който е дал показания пред прокурор и съдия, че е притискан да подписва документи с невярно съдържание.

„Не само това, също така да изготвям документи. Повечето от протоколите, които съм изготвял за операции, не са извършвани“, казва той, оставайки анонимен. "Аз напуснах, защото бях заплашван. Цялата схема се състоеше в изготвянето на втората епикриза от хирурзи, анестезиолози и кардиолози. През последната 2022 г. почти всяка втора операция бива подплатена от фиктивна. Дал съм показания пред прокурор".

Хората, които се обръщат със сигнал към Ивайлова, са пратили сигнал до Пловдивска окръжна прокуратура. Образувано е досъдебно производство за съставяне на документи с невярно съдържание за източване на бюджета на НЗОК в големи размери. Икономическа полиция също се занимава със случая.

Началникът на клиниката проф. Генчо Начев твърди пред Glas, че всичко е в ръцете на прокуратурата. "Когато при един такъв пациент се натрупа течност около сърцето, пак трябва да се отвори гръдният кош. Пак трябва да се извърши операция и тя се отчита с отделен протокол. Има такива пациенти. Там, където трябва повече от една интервенция, се извършва и се отчита по друга клинична пътека, тъй като не може в такъв кратък срок пак по същата пътека“, обяснява той. И въпреки думите на редица пациенти, че са оперирани само веднъж, твърди, че е имало по две операции.

"Защо хора не знаят, че са оперирани само веднъж? Нямам представа, как да разбера защо не знаят? Не би трябвало да не знаят. Влизали са втори път в операционната", настоява той.

Предложение: НЗОК да плаща за повече изследвания

Здравната каса да плаща за повече изследвания, предлагат от  Министерстъвото на здравеопазването. Промените са публикувани за обще...

"Казахте източване на Здравната каса. Има два механизма. Първият е, когато се отчита дейност, която не е извършена. Вторият е, когато се извършва нещо и се отчита нещо, което не е показано. 100% тези хора са оперирани, а са изписани проформа, за да се отчете другата пътека, иначе не можем да я вземем“.

Става дума за клиничните пътеки 119 и 116. В една от показаните в разследването епикризи пише за усложнение у пациента, налагащо нова операция по клинична пътека 116.

Д-р Румен Илиев от "Св. Екатерина" обяснява, че по пътека 116 най-често се прави смяна на една сърдечна клапа, т.е. само една интервенция.

Д-р Камен Станев е сред лекарите, подписали се под такава епикриза. Той твърди, че не може да дава данни без разрешение от ръководството.

Има и различие в болничния престой, посочен в епикризите на пациентите и тези, които са отчетени в Здравната каса. При всички пациенти втората хоспитализация е два дни след изписването по първата клинична пътека – 119. „Не съм лежал повече. От операцията не съм лежал“, казва един от изписаните пациенти. И другите интервюирани твърдят, че не са влезли в болница втори път.

Политиците да не забравят, че всеки става пациент

Искам да отправя един апел към политиците. Не забравяйте, че рано или късно всеки един става пациент. Това каза шефът на "Пирогов" д-р ...

Д-р Заприн Въжев, който дълги години е шеф на отделението, казва: „Докато бях в продължение на 15 г. ръководител, никога не е съществувала такава практика пациентите да бъдат оперирани по два пъти с толкова висока степен на усложнения. Когато става в рамките на един престой, се издава една епикриза. Но когато пациентът е бил изписан, той получава две епикризи – и за единия, и за другия престой".

НЗОК представят писмено становище, в което пише, че пациентът или близките му трябва да са получили втора епикриза. Издава се в 3 екземпляра – за пациента, членовете на семейството му, придружителите му. За всяка отчетена клинична пътека следва да има отделна епикриза.

Любопитното в случая е, че през 2022 г. се отчита увеличение на сумите по клинична пътека 116. Общо операциите в болницата УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив са 918 – почти три пъти увеличение спрямо 2019 г. Стойността през 2022 г. е близо 12 милиона лева.

До момента са разпитани около 100 свидетели – пациенти и служители на лечебното заведение. Засега няма лица, привлечени към наказателна отговорност. Изготвят се още експертизи, казват от Окръжна прокуратура – Пловдив. Разследването на Тина Ивайлова ще продължи с втора част.

ОЩЕ: "Истината възтържествува": Съдът оправда лекарите от "Пирогов" за източване на здравната каса

Спасиха 73-годишен мъж с уникална за страната ни операция

73-годишен мъж от Карлово беше спасен с уникална за страната ни операция. Процедурата е изключително скъпа, но за първи път се поема от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com