Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформата в ТЕЛК влиза в сила, но 20 болници не могат да я въведат

21 юни 2024, 10:42 часа • 7734 прочитания

Заради липса на лекари и на желаещи да работят в ТЕЛК, 20 от болниците у нас не са успели да разкрият такива комисии, въпреки че са задължени според новите правила, Това съобщи БНР, позовавайки се на здравното министерство.

От днес влиза в сила реформата в ТЕЛК. Според нея, освен задължението на болниците да имат комисии, решенията ще се издават и само по документи, а пациентите за освидетелстване ще се разпределят на случаен принцип към по-малко натоварените комисии.

Още: Промяна: ТЕЛК ще се гледат и в други градове

66 нови комисии

От одобряването на промените през март до момента у нас са разкрити 66 нови комисии, които обаче все още не работят. Идеята е да се намали забавянето в издаването на ТЕЛК за нуждаещите се хора.

Въпреки въведеното изискване всяка държавна университетска болница да има поне две комисии, а в общинските - да е минимум една, болницата в Чирпан не разполага с такава. Тя е една от 20 болници, които нямат комисии.

Според директорът ѝ д-р Неделчо Тотев няма желаещи да работят в ТЕЛК. "Трудът в България е право, не е задължение", казва той пред общественото радио.

Друга промяна, която трябва да доведе до спазване на тримесечния срок за издаване на решение, е случайното разпределение на досиетата на пациенти. Така например човек, подал документи в ТЕЛК-Кърджали, ще може да се освидетелства от ТЕЛК-Монтана, където работи д-р Вергиния Тодорова. Тя не е съгласна, че решение може да се издаде само по документи.

Още: Правителството гласува важни промени при освидетелстване в ТЕЛК

"Като дойдат от друг град, аз изобщо там не познавам специалисти и не мога да кажа кой документ може би е достоверен и кой, евентуално, не е", коментира д-р Тодорова.

Според реформата хората няма да прилагат копия на документи от изследвания и консултации, ако са налични в здравно-информационната система. Лекарите обаче се чудят как ще действат, ако са нужни допълнителни изследвания, а човекът е в друго населено място. По данни на министерството повечето от обучените за новите комисии лекари са провели обучението дистанционно, пише БГНЕС.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес