Родители на починало от левкемия момиче осъдиха МЗ и НЗОК

3920
Родители на починало от левкемия момиче осъдиха МЗ и НЗОК
Снимка: Pixabay

Родителите на починалата от левкемия поради отказано финансиране за лечение в чужбина Габриела Йорданова на 5 г. от Русе – Петър и Росица, осъдиха повторно Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за общо 100 000 лева. Това съобщава специализираният сайт "Право и здраве".

Решението на състав на административния съд в Пловдив с председател Мариана Михайлова отпреди дни е второ, след като през 2016 г., Върховният административен съд (ВАС) отменил първото поради нередовности в исковата молба и върнал делото за повторно разглеждане в Пловдив от друг състав на същия съд.

Трансплантират деца с левкемия в чужбина поради липса на модерни лекарства у нас

Заради липсата на модерни лекарства от 2-ра и 3-та линия у нас, се налага деца да бъдат трансплантирани в чужбина срещу многократно по-...

Делото, което родителите на Габи завели срещу МЗ и НЗОК, като правоприемник на Фонда за лечение на деца, който пък частично е наследил дейността на център „Фонд за трансплантации” е по Закона за отговорността на държавата и общините и по Закона за защита от дискриминация. Случаят с починалата от остра левкемия Габи е показателен, тъй като заради забавяне и последвал отказ за финансиране на лечението в чужбина, момиченцето умира.

5-годишната Габриела Йорданова починала на 3 септември 2012 г. в Италия след направена операция по присаждане на костен мозък. Детето все пак заминало в чужбина, но благодарение на даренията на стотици българи. Заради чиновническия отказ за финансиране, момиченцето отишло твърде късно в Италия и лекарите там не успели да го спасят.

Мотивът за отказа за държавно финансиране на лечението бил, че Габи има по-голяма сестра и че между двете деца има пълна съвместимост, така че операцията можела да се направи и в България. В същото време обаче от фонда дали пари на две други болни деца за лечение в чужбина, въпреки че случаите им били аналогични с този на Габи. След смъртта на детето си родителите завели дело за дискриминация, което спечелили.

По време на второто дело в Пловдив била разпитана бабата на починалата Габи. Тя разказва, че внучка ѝ била родена през 2007 г. и когато била на годинка и половина се разболяла от остра лимфобластна левкемия. Била подложена на химиотерапия, но през 2011 г. получава рецидив. Бабата се грижела за по-голямата сестра на Габи, докато майката била в болница с по-малкото дете, а бащата нонстоп карал такси, за да изкара пари. Според бабата мъките на родителите да гледат как гасне детето им и да не могат да му помогнат, били огромни. След смъртта на Габи се разболял и баща ѝ, който дори изпаднал в кома, се казва в показанията на бабата.

Учените обявиха създаването на "живо лекарство" срещу рак

Международен екип учени обявиха създаването на революционен по ефективност метод за лечение на рак. Терапията, наречена "живо лекарств...

Решението на Административния съд в Пловдив не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване