РЗОК: МБАЛ - Добрич АД няма кадрови ресурс за лечение на коронавирус

5286
РЗОК: МБАЛ - Добрич АД няма кадрови ресурс за лечение на коронавирус

Районна здравноосигурителна каса – гр. Добрич (РЗОК) отказва да сключи договор с многопрофилната болница в града за клинична пътека за лечение на пациенти с коронавирус. Междувременно касата изразява загриженост по отношение на нарастващите случаи на заболели през последните седмици. Ето официалното съобщение до медиите.

"Районна здравноосигурителна каса – гр. Добрич, спазвайки нормативните уредби в съответствие с указания от НЗОК и Министерството на здравеопазването, предвид създалата се епидемиологична обстановка в страната, е изразила отказ за сключване на договор/анекс с МБАЛ - Добрич АД за клинична пътека за лечение на пациенти с установен коронавирус на територията на областта.

Пациент с COVID-19 в МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив разказва - какво е да се лекуваш там (СНИМКИ)

Пациент, лекуващ се от COVID-19 в пловдивската болница "Свети Мина", разказа пред Actualno.com за състоянието, в което се намира тя в м...

Причините за това са следните:

След Указание на НЗОК №РД-16-26/23.03.2020г. бе дадена възможност на лечебните заведения за болнична помощ, неотговарящи на условията по НРД за медицинските дейности 2020-2022 да сключат договор/анекс за работа по КП № 104 – „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“ в рамките на обявеното извънредно положение на територията на Република България. За посочения период бяха сключени договори с трите многопрофилни болници в областта – в Добрич, Балчик и Каварна. Същото указание бе отменено със заповед на министъра на здравеопазването № РД-01-335/12.06.2020г., съответно и договорите на лечебните заведения по КП 104 следва да бъдат прекратени.

Към настоящия момент, съгласно заповед на РЗИ – Добрич, лечебните заведения за болнична помощ могат да сключват договор/анекс за цитираната клинична пътека, независимо че не са налице специализирани звена, но според изискванията на НРД за медицинските дейности 2020-2022, заложени за изпълнение на клиничната пътека, задължително условие е да имат назначен лекар със специалност инфекциозни болести.

МБАЛ – Добрич АД не разполага с такъв кадрови ресурс, което наложи официално РЗОК – Добрич да откаже договаряне за КП 104.

Нови мерки заради "втора вълна" на коронавирус в Европа, СЗО брани ръководителя си от САЩ

В България, Гърция, Испания, Австрия, Израел и редица други страни сериозно нарастват новите инфекции на коронавирус. Но много места от...

В лечебните заведения за болнична помощ на територията на областта има възможност за лечение на пациенти с усложнения /бронхопневмония/, следствие Ковид инфекция и болниците имат сключени договори по тези клинични пътеки, които отговарят на условията на НРД.

Районна здравноосигурителна каса – Добрич изразява загриженост към ситуацията и отговорност по отношение на нарастващите случаи на заболели през последните седмици. Основна цел на институцията е да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурени лица до медицинска помощ, като същевременно може да откаже договори на изпълнители на медицинска и дентална помощ, ако те не отговарят на съответните изисквания за предоставяне на качествено лечение".

Вижте още:

Областният управител на Добрич е заразен с коронавирус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com