Сачева увери, че е за по-високи заплати и на медицинските лица в социалните услуги

7324
Сачева увери, че е за по-високи заплати и на медицинските лица в социалните услуги
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За повишаване на заплатите и на медицинските специалисти, заети в социалните услуги, се обяви социалният министър Деница Сачева по време на нейно изслушване в парламентарната социална комисия. „Ще предложа за всички медицински специалисти във всички сектори да има единен подход, а не да продължава социалният сектор да изостава от всички останали, защото това е контрапродуктивно“, заяви Сачева и добави: „Няма как заетите в социалния сектор да останат в такова неравностойно положение, защото застрашаваме качеството на медицинските услуги“.

Тя бе провокирана от депутата от БСП Милко Недялков, който обърна внимание, че все повече се разширява ножицата на заплащането в социалната сфера, в сферата на образованието, а вече и в сферата на здравеопазването. Той посочи, че според направена днес справка, заплащането на специалистите по здравни грижи, заети в социалните услуги, се движи между 630 и 670 лв в страната и поиска да чуе какво ще предприеме социалното министерство за изравняване на заплащането на тези специалисти с колегите им в училищата и детските градини.

Обещават 900 лв. заплати на медсестри в детски градини и училища

За заплатите на медицинските сестри в детските градини и училищата ще бъдат осигурени 9 млн. лева. Така 11 000 медицински специалисти ...

Над 30 000 души работят във всички социални услуги в страната – това са социални работници, логопеди, рехабилитатори и пр., като медицинските лица са не по-малко от 2500, отбеляза Сачева. „Тъй като беше постигната договореност за медицинските сестри в образованието, а вече има и постигната договореност за тези в здравеопазването, аз ще настоявам подобна договореност да бъде постигната и за медицинските лица, заети в социалните услуги“, обеща социалният министър.

Тя поясни как ще стане това: „Конкретно за медицинския персонал в социалните услуги ще предложа и те да бъдат включени в Споразумението за увеличаване на стандартите в социалните услуги“. Сачева добави, че настоява за приемане на Стратегия за човешките ресурси в социалния сектор. „В тази стратегия се включват абсолютно всички категории, включително медицинските специалисти, които работят в социалните услуги“, подчерта тя.

Министър Сачева отбеляза, че в случая със социалните услуги, работодател са общините, тъй като социалните услуги се финансират от държавния бюджет през общините и общините сключват договори. „В случая би трябвало да говорим за увеличаване на стандартите за социални услуги от следващата година, за да може да се вдигне и възнаграждението на заетите в социалните услуги. Това, което аз ще настоявам за следващата година, е да има фиксиран процент за увеличаване на възнаграждението в рамките на стандарта и за заетите в социалните услуги“, поясни министърът.

Председателят на комисията Хасан Адемов изрази недоумение защо в разговорите за споразумението за вдигане на заплащането за нощен труд, размерът му се обвързва с минималната работна заплата. Той предупреди, че обвързването с МРЗ е пречка за увеличаване на МРЗ. Щом голяма част от социалните плащания са обвързани с МРЗ, при предложение за нейното повишаване, финансовите министри възразяват, че това ще вдигне автоматично останалите плащания и се отхвърля, поясни Адемов.

Димитър Манолов: Проблемът с нощния труд надхвърля проблемите на здравеопазването

"Проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен труд в България системно полагат около 400 000 човека. Т...

В отговор министър Сачева отбеляза, че предложението на правителството, което беше внесено в малката коалиция се отнася за след 1 януари 2021 г. „Засега нямаме съгласие в Тристрания съвет - работодателите предлагат обвързване на процента със средната работна заплата, има и други виждания… Няма окончателно решение, но има съгласие, че трябва да се повиши възнаграждението и да е не по-малко от 1 лев на час за всички сектори и ако бъде прието в Тристранния съвет, още от 1 януари 2021 г. нощният труд ще бъде 1 лев на час за всички видове категории“, заяви Сачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com