Само някои лекарства за онкоболни ще се плащат от държавата

29657
Само някои лекарства за онкоболни ще се плащат от държавата

Лекарствата за раковоболните, за които няма договорени отстъпки с производителите, няма да се покриват от държавата. Това гласят промени в Закона за здравето, които бяха приети на последното заседание на Министерския съвет през уикенда (17 май).

Решението е истински удар за пациентите, коментира от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. Причината – ще има лекарства, които ще „натежат” в лечението, защото ще става въпрос за финанси. А много от лекарствата вече се продават на възможно най-ниската цена, казва Деян Денев, цитиран от в. „Сега”.

Българският пациент доплаща 66% за лекарствата си по Здравна каса

Българският пациент доплаща 66% за лекарствата си по здравна каса, защото са предимно оригинални медикаменти. Това съобщиха на дискусия...

"Държавните институции трябва да отговарят на различни въпроси - ще успеят ли да договорят отстъпки за абсолютно всички, а ако не успеят, ще спрат ли да ги плащат, и какво ще правят пациентите с вече започнато лечение", посочи Денев. Според Българския лекарски съюз отстъпките не са особено ефективен механизъм, а и не са описани достатъчно добре в проекта.

Съгласно нормата при лекарствата за домашно лечение задължително ще се изискват отстъпки за иновативните терапии, които са най-модерните, но и най-скъпите. В случай че ефектът от иновативната терапия е доказан, може да се поеме плащането по-големи количества, казва Българският лекарски съюз. Обвързването на плащанията на НЗОК за лекарства с отстъпки беше една от краткосрочните мерки за оптимизиране на разходите в здравната система, предложени от МЗ през януари. Благодарение на тях касата получи разрешение да изхарчи още 94 млн. лева.

Забраната за пушене в заведенията

Засега в Закона за здравето още няма промени, които да наказват по-сериозно нарушителите на забраната за пушене на закрито. Една от идеите беше при трето нарушение на заведенията те да се затварят принудително за 1 месец. Здравните експерти предлагаха през този месец на видно място да се слага назидателна табела, на която да има надпис, че "обектът е спрян от експлоатация до определена дата поради нарушаване забраната за тютюнопушене". В случай че заведението наруши издадената заповед, трябваше да търпи имуществена санкция от 20 000 лв. От здравното министерство обясниха, че не се отказват от идеите, но текстовете ще се обсъждат на следващите заседания на правителството. Депутатът от левицата Спас Панчев съобщи пред "Сега", че след изборите ще внесе предложения за либерализиране на режима.

Фармацевтичният гигант Pfizer може да купи основния си конкурент

Възможно е да станем свидетели на най-голямата сделка в историята на фармацевтичния сектор. Американската компания Pfizer иска да купи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com