САС ще заседава по делото за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева

1479
САС ще заседава по делото за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева
Снимка: БГНЕС

Днес Софийски апелативен съд ще проведе заседание по делото срещу д-р Маджунов, д-р Рангачев, д-р Табаков и д-р Станчева за причиняването на смъртта на четиригодишната Гергана Илиева.

През ноември 2014 г. Софийски градски съд издаде три условни присъди за смъртта на 4-годишната Гери, която почина при операция на сливиците в болница "Царица Йоанна" в София през 2010 г. Тогава СГС осъди на две години и половина условно с четири години изпитателен срок д-р Михаил Маджунов и на по 6 месеца условно, с три години изпитателен срок, д-р Иглика Станчева и д-р Юлиян Рангачев, обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост на Гергана Илиева. Маджунов получи и забрана да упражнява лекарските си права за 2 години и половина. Анестизиологът Иван Табаков бе оправдан.

Апелативен съд Варна гледа 3 условни и една оправдателна присъди по делото за смъртта на 2-годишния Дани

На въззивен контрол пред Апелативен съд Варна е присъда на Варненския окръжен съд (ВОС) от 29 май миналата година, който произнесе три ...

На заседанието по делото от края на март месец тази година бе прието заключението на изготвената Комисионна съдебно медицинска експертиза. Според вещите лица освен, че не е определена каква е кръвната група на детето, в медицинската документация липсват и данни за теглото му. Това според експертите е груба грешка.

Заключението на приетата експертиза е, че смъртта на Гергана Илиева е в пряка причинно–следствена връзка с настъпилото кървене от увреждане на артериални съдове при извършената на 8 декември 2010 г. от д-р Маджунов операция за отстраняване на сливиците на детето.

От Софийски апелативен съд припомнят, че на следващия ден след извършената оперативна интервенция детето е било прегледано от д-р Маджунов. На 15 декември Гергана е била приета в ИСУЛ във връзка с повръщане на кръв и изписана на следващия ден с разрешението на д-р Маджунов. На 23 декември детето отново повърнало кръв, поради което била прегледана в спешен кабинет в същата болница от подсъдимата Станчева. Въпреки тежкото му състояние – бледо и анемично, то не било прието и хоспитализирано, а насочено за изследвания и консултации. След посещение на няколко отделения, включително и на онкохематологичен кабинет, намиращ се на голямо разстояние от спешния, надвечер детето е настанено в детското отделение на ИСУЛ в изключително тежко състояние. Около 20.30 часа Гергана започнала да повръща обилно кръв и да колабира. Пристигналия по спешност доц. Маджунов предприел оперативна намеса за ревизия на оперативната рана. Назначени били изследвания и обсъдена възможността за кръвопреливане, което обаче било невъзможно поради неопределяне на кръвната група. Въпреки положените усилия Гергана Илиева починала.

Заключението на експертите е, че вследствие на кървенето сърцето на Гери е спряло, поради настъпил хеморагичен шок.

Жена осъдена да плаща на болница, след като лекарска грешка унищожава гласа ѝ

Осъдена, защото е пострадала при операция на щитовидната жлеза. Това се случва на Петя Костадинова от Стара Загора, информира Нова теле...

Защитникът на подсъдимия Маджунов вече направи искане за прекратяване на производството с оглед факта, че на д-р Маджунов вече е било наложено административно наказание за нарушаване на правилата за добра медицинска практика и на медицинските стандарти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com