Сертификат за ваксинация или ваксинационен паспорт вече е факт у нас

16944
Сертификат за ваксинация или ваксинационен паспорт вече е факт у нас
Снимка: МЗ

Направиха демонстрация на сертификата за ваксинация за COVID-19 у нас, като първият показан пуиблично такъв сертификат е на здравният министър проф. Костадин Ангелов. Документът може да бъде видян в Единен национален портал, а за достъп се изисква електронен подпис. Той ще бъде валиден само за хората, които са получили две дози от ваксината.

Системата е активна от тази сутрин. Всеки сертификат имам уникален QR код, не само в България, но и в чужбина.

Сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон, след като се сканира.

В електронното здравно досие, което също беше представено като официално действаща функционалност от днес (19 януари), са налични и всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекари, както и от кого е поставена ваксината.

Bloomberg: До лятото 70% от възрастните в ЕС трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса

Европейският съюз разчита, че до лятото на тази година ще бъдат ваксинирани най-малко 70% от възрастното население на общността, съобщи...

Електронното досие е изцяло насочено към пациентите и е резултат на работата на лекарите. 

„Важното днес е, че електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи по два начина. Първият е с електронен подпис, с който да имат достъп до електронното си досие. За тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до тяхното досие и могат да го разпечата“, посочи Ангелов.

„Сертификатът няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. Има QR код, с който влизате в системата и когато го направите, снимаме кода и излиза, че сертификатът е валиден. За да не бъдат допускани злоупотреби, са направени няколко нива на сигурност. Този сертификат може да бъде проверен от всеки контролен орган в страната и чужбина. Излизат последното число от уникалния номер на сертификата, както и първите букви на името, денят на раждането и всички данни за ваксината, както и националният референтен номер на ваксината. Ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможна“, допълни министърът.

Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“, посочи, че системата за електронното здравно досие е направена с електронен подпис, защото става дума за здравна информация, а това е най-високото ниво на защита. „В пациентското досие има раздели за личен лекар, прегледи, електронни рецепти, медицинска експертиза, имунизации и др. От системата може да се генерира сертификат за ваксинация. Имената са изписани на латиница и на български. Има уникален номер на сертификата. Системата е активна от днес. Уникалното е, че сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон чрез QR код. Оттук нататък ще надграждаме системата за електронното досие“, посочи Филипов. По думите му в системата се съдържа и всичката необходима информация за личните лекари, всички прегледи на пациентите, както и резултатите от извършени изследвания, които се връщат в системата на личния лекар. Той добави, че всеки може да разгледа електронното си досие посредством електронен подпис. По думите му това е пациентско досие и е изцяло ориентирано към пациентите, а цялата информация постъпва автоматично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com