Шефът на БЛС: В Европа трудно се прилагат рестрикции, нашите общества са либерални

1728
Шефът на БЛС: В Европа трудно се прилагат рестрикции, нашите общества са либерални
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

„За щастие не са лавина от сигналите, но дори и малкото от тях ни накара да отправим предупреждение към хората да внимават къде и през кои платформи се консултират дистанционно със специалист за дадено заболяване“, каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Вчера от БЛС изпратиха позиция до медиите във връзка със зачестили сигнали за регистрирани немедицински лица в различни платформи, предлагащи онлайн консултации. От съсловната организация посочиха , че само регистърът на Лекарския съюз гарантира, че онлайн консултации се извършват от лекари.

Иван Маджаров: Изискване на положителен PCR назад във времето за дарителите на кръвна плазма е нелогично

Изискването за положителен PSR тест назад във времето, за дарителите на кръвна плазма, е нелогично. Това каза за предаването „Доб...

„Имаме информация от наши колеги, че има платформи, в които можеш да се представиш фиктивно за лекар, и регистрацията се прави. При други платформи, за да се включи дадено лице, се прави първо зазължителна предварителна проверка в регистъра на БЛС дали лицето е медицинско. Чак тогава се разрешава регистрацията на профил. Наличието на такива възможности, при които можеш да се регистрираш с фиктивен уникален номер на лекаря, много ни разтревожи", посочи в "Преди всички" д-р Маджаров.

"Съвсем скоро ще имаме нова платформа на регистъра, която ще дава мигновен достъп на всеки, който предлага онлайн платформи. Това включва и тази проверка на лицата, които искат да дават консултации. И всеки път, когато се ползва даден профил, а не само в началото, всеки, който се представя за лекар, системата ще може да го проверява дали той е редовен член. Но нашият екип реагира и при сигнал за съмнение от страна на пациент, че даден човек е лекар или не е“, заяви още д-р Иван Маджаров.

В Европа трудно се прилагат каквито и да е било рестрикции, защото се оказва, че тези общества са твърде либерални и тези мерки са неприложими, коментира още председателят на БЛС.

"Вие виждате, че в други държави извън Европа, тези мерки действат - много по-добре и са приложими и тези общества се справят по-добре с кризата. Затова, за нашите условия, трябва да се направят необходимите анализи и да се обърне внимание на това, че не трябва с нас да се оправдават, че болниците са натоварени и така икономиките, които не работят, да се настроят срещу лекарите. Сега трябваше да има или пълно затваряне, или да няма частично затваряне", коментира още д-р Маджаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com