Шефът на Касата: Никой не е искал актуализация на бюджета, но министерството не ни е дало и лев за 2017 г.

1157
Шефът на Касата: Никой не е искал актуализация на бюджета, но министерството не ни е дало и лев за 2017 г.
Снимка: БГНЕС

Никой не е поискал актуализация на бюджета, нямам право на такова нещо. Конституцията не ни го позволява. Само предлагаме да се обсъди възможност по някакъв начин да ни се помогне.

Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия.

Шефът на НЗОК обяви, че не знае кой му е началник

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев заяви, че е объркан относно това кой му е началник. "Аз мисля, че началник ми е парламентът. Ни...

„Молбата ни е да ни помогнете да се справим, защото нещата стават много тревожни“, заяви той. „Дали това ще стане по този начин или ще се предложи някаква друга възможност, е право на депутатите“, коментира проф. Плочев.

„За 2017 година не ни е платен нито един лев от Министерството на здравеопазването. До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството, е 21, 3 млн. лева“, уточни той.

„Няма да се справим, при условие, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разходите, които дължим“, изтъкна управителят на НЗОК.

„Взехме решение да предложим да бъде обсъдена възможността да се извърши актуализация на бюджета на НЗОК като се осигурят целеви субсидии. Знаем, че нямаме такива права, не можем да инициираме подобно нещо, и решихме да изпратим писмо до парламента, до всички парламентарни групи, защото така е справедливо и морално“, каза още той.

"Стойността на задълженията към други държави непрекъснато нараства. Към 31 януари 2018 година те са на стойност 271, 2 млн. лева", коментира още Плочев.

Цветанов за скандала с НЗОК: Един финансов въпрос се превърна в политически

"Това е поредният начин да се търси дестабилизация, самият подход на Плочев не е съвсем адекватен. Един финансов въпрос се превърна в п...

„По Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средствата на здравноосигурителните плащания за медицинска помощ са в размер на 71 млн. лева“, обясни той.

„На 20 януари 2018 година получихме от Германия писмо, въпреки че есента бяхме договорили забавянето, че нашите плащания не са довели до спиране на нарастването на задълженията, за изплащането на които срокът от 18 месеца е изтекъл“, посочи проф. Плочев. „В началото на тази година сумата на задълженията възлиза на 23,6 млн. евро. До края на тази година ще изтече срокът от 18 месеца на още една сума в размер на 23 млн. евро“, уточни той, цитиран от Фокус.

"Получих заплаха, даже нося документа, с който плащам тази заплаха. В момента съм на лечение", каза още управителят на НЗОК в отговор на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер дали е получил заплахи и от кого.

„Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“, заяви той. „Не съм присъствал, когато му е казано. Този човек отказва да съобщя името му и да разкрия самоличността му. Той има право на това“, обясни проф. Плочев.

„Заплаха наистина получих, не вярвам този човек да го е направил спекулативно, защото го познавам добре“, посочи управителят на НЗОК. „Това може да се провери от медицинските документи, които имам в себе си“, каза още той.

Здравният министър обвини управителя на НЗОК в лъжи

През последните няколко дни станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос се превърна в политически скандал. Нямаме проблеми да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com