Шефът на "Пирогов": Понякога се греши, но не е постоянно*

2703
Шефът на "Пирогов": Понякога се греши, но не е постоянно*
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Истината е, че като лекар и аз бих се застъпил за колегите. Като директор на "Пирогов" обаче съм длъжен да взема сериозни мерки, за да не се повтаря това. Беше направена вътрешна проверка и беше установено, че има сериозни нарушения. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов във връзка с петъчния протест в защита на уволнения дисциплинарно екип от един лекар и две медицински сестри - заради случай с трагично починалия пациент Спас Добрев.

По думите на Балтов в "Пирогов" има информационна система, в която всеки пациент трябва да бъде записан. Спас Добрев изобщо не е бил в добро състояние, добави той пред БНТ. По данни на съпругата на Добрев – Евелина, той се е лекувал в хематологична клиника, а в "Пирогов" такава няма. Истината е, че е доведен пациент, който се налага да бъде приет за хоспитализиране заради спешно състояние, подчерта директорът на "Пирогов". Той изтъкна, че в София няма много болници с възможности като "Пирогов" по отношение на противошоковата зала. Такива пациенти не могат да бъдат връщани и насочвани към други болници просто така.

КТ "Подкрепа" в "Пирогов": Не считаме, че грешка на дежурен екип е довела до смърт на пациент

Не мога да кажа, че екипът не е виновен, не коментирам поведението на тези хора. Излизаме на протест, защото екипът е уволнен дисциплин...

Балтов не можа да каже дали всъщност Добрев не е бил изписан изобщо от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по документи, като сам е напуснал - няма как от "Пирогов" да го установим, бяха думите на професора. Може би с електронна здравна карта и електронно досие този случай щеше да се развие по друг начин, уточни проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" коментира и друг фатален случай – 67-годишната Петя Илиева почина във ВМА, след като е отпратена от "Пирогов", докато синът ѝ, лекар в САЩ, опитва да убеди лекарите, че тя е в шок и незабавно трябва да започне лечение. Имало е такъв пациент, тя е била пренасочена към ВМА, призна Балтов, който обаче не можа да каже защо и уточни, че тече проверка по случая.

В момента се охулва "Пирогов", утре може да бъде друга болница, почва едно недоверие. "Пирогов" е институция, която не бих се съгласил, че може по този начин да бъде охулвана – ние сме болница на народа, ние сме тези, които понякога сме последна инстанция, обобщи Балтов. Понякога се греши, но това в никакъв случай не е постоянно, добави той.

По негова информация от началото на годината през "Пирогов" са минали 250 000 души, от които около 10% са хоспитализирани. Той даде пример за типичен случай – 50-60 лева струва определянето на лечението на счупен крайник, но "Пирогов" получава до 20 лева. Задълженията на "Пирогов" към момента са около 20 млн. лева, а 17 млн. лева са просрочени, уточни Балтов. Той призна и, че когато е поел "Пирогов", задълженията са били 1,8 млн. лева по-малко. По думите му тази дупка се отворила заради недофинансиране от НЗОК, както и от увеличение на заплати по рамково споразумение.

Пореден случай на смърт на пациент след размотаване по болници

67-годишна жена е починала от сепсис във Военно-медицинска академия (ВМА), където е била насочена след отказ за бъде приета в Пирогов. ...

* Мерки

От днес, 2 октомври, в "Пирогов" действат и нови правила за прием. Лекар-стажант насочва пациентите към кабинетите, които трябва да ги поемат, на база на общо запознаване със симптомите им. Проф. Балтов обясни и, че до месец регистратурите ще започнат да информират кабинетите за реда, по който идват пациентите за лечение, за да няма своеволия при изчакването. Една регистратура ще отговаря за спешните пациенти, а друга - за плановите. Ще бъде ограничен и броят на придружителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com