Схемата "РЗОК - Пловдив": Източване на Касата с фиктивни аптеки

5984
Схемата "РЗОК - Пловдив": Източване на Касата с фиктивни аптеки

Голяма част от разпитаните служители на РЗОК в Пловдив твърдят, че източването на Касата с фиктивни аптеки се прави от години и никога не е било подаван сигнал досега. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Тези, които са задържани, са имали подчинени, които е трябвало да ходят на проверки, но никой не ги е изпращал.

„В Пловдив има 237 аптеки, които имат договор с НЗОК”, каза прокурор Попов и добави, че тепърва ще се установяват още неща.

По-малкото пари от НЗОК за импланти доведоха до призиви за милост от доставчици

Ако фирмите-доставчици бъдат така добри, пациентите няма да доплащат за импланти. Ако не – тогава или пациентите плащат, или болн...

По думите на Попов през последните 2-3 години в Пловдив никой не е ходил на проверки по аптеките. „Искрено се надяваме да няма ощетени пациенти”, каза окръжният прокурор. Разследването продължава.

„Минали са едва 24 часа, работили сме на тъмно, едва вчера влезнахме в Касата”, каза още Попов. Знае се колко са пациентите, чиито лични данни са ползвани, ще има и разпити с тях. Тепърва ще се разследва и имуществото на задържаните. Досега е установено, че те живеят над допустимия стандарт за положението, което заемат.

Окръжният прокурор Румен Попов съобщи още, че подставеното лице, което е било използвано в схемата, е било многократно викано от Икономическа полиция и прокуратурата за подобни схеми. Как и кой е позволил да не му се извършва проверка, включително и данъчна, тепърва ще се проверява. Лицето е тежко болно и не е състоятелно финансово, казаха още прокурорите. То е било управител на дружеството и само то е можело да тегли пари от банката, след като е получавало сигнал, че парите са приведени от НЗОК. След като е теглил парите, подставеният ги е раздавал на останалите в схемата. А тя е: Парите излизат от бюджета на Здравната каса, отиват в търговското дружество, подставеното лице ги тегли и ги носи на човека с фармацевтичен бизнес. Той му дава определена сума за услугата. Вчера подставеното лице е било задържано с 14 000 лева, 7000 от които са били за плащане на ДДС в хазната и останалите 7000 – за него. 50 000 лева са отишли за двамата служители в РЗОК, а остатъкът е бил за аптекаря – „мозък” на измамата, предаде Фокус.

Зам.-окръжният прокурор и наблюдаващ делото Галин Гавраилов обясни, че е съществувала веднъж легална схема, при която тежко болен пациент минава през джипито, което му дава рецепта. Аптеката също е с договор към касата и е лицензирана. Пациентът минава през аптеката, представя рецептурна книжка и протокол и сделката се докладва в Здравната каса по електронен път. Тази легална аптека си пуска финансов отчет, че е дала лекарството на пациента, което струва 35 000 лева. След като мине одобрение за плащането от НЗОК, бюджетът връща обратно парите към аптеката, а държавните служители придобиват официално информация за реални пациенти, че са получили лекарствата и са минали през касата. Подават личните данни за пациентите към аптекаря, който изготвя документи с техните данни. Те са били подписвани от истински лица, но са били с невярно съдържание.

Шефът на НЗОК в Ловеч остава под домашен арест

Окръжният съд в Ловеч прати под домашен арест арестувания директор на местната Здравна каса. Прокуратурата поиска най-тежката мярка з...

„Реално имаме отпускане веднъж на лекарствата за пациенти, а касата плаща два пъти за тях”, поясни прокурор Гаврилов.

Докато касата се усети, че има проблем, фирмата се закрива и се открива нова. За да се хване измамата трябва да се отиде на място в аптеката и да се провери, но това не е било правено. „Реално хората, които е трябвало да осъществяват контрола, са били в схемата и не са правили такъв“, каза прокурор Гавраилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване