Ще протестират ли фелдшерите и лекарските асистенти?

1913
Ще протестират ли фелдшерите и лекарските асистенти?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Фелдшерите винаги са били на първа линия в здравеопазването. И преди коронавируса, фелдшерите сме се срещали с остри вируси. Не винаги достигат и до нас допълните средства от 1000 лв. Нашата професия е недобре позиционирана в доболничната помощ. Сваляме доверие от настоящия министър, защото три месеца вече чакаме за среща с него, за диалог. Това каза пред БНТ Александър Александров, председател на Управителния съвет на Сдружението на фелдшерите в България.

Припомняме, че вчера Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите излезе с остра позиция за водената до момента политика в здравеопазването и усложнената обстановка заради COVID-19 и заяви, че сваля доверието си от правителството.

Съюзът на фелдшери и асистенти снема доверието си от правителството

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите обяви, че снема доверието си от правителството и от здравния министър заради &bd...

Съюзът на фелдшери и асистенти снема доверието си от правителството

Но ще предприемат ли реални действия от Съюза? "Не е време за протести, даваме време на здравния министър и правителството да помислят върху исканията ни", допълни Александър Александров.

"Искаме лекарските асистенти да бъдат оценени и да помагат", каза председателят на Управителния съвет на Сдружението на фелдшерите.

Да се признаят лекарските асистенти като такива каквито са, да се напише една наредба за лекарските асистенти, за техните функции и дейности, а това е задължение на Министерство на здравеопазването, което не е изпълнено, призова Александър Александров.

Има съответните материали по отношение на предпазни средства, по отношение на дезинфектанти, но въпросът с кадровия дефицит на лекарски асистенти е изключително голям, заяви още той.

Здравният министър разговаря с протестиращите фелдшери

Министър Кирил Ананиев ще проведе разговори с народните представители по отношение на искането на фелдшерите да се отделят от Българска...

"Ако имаше една далновидност на правителството и на управляващите в годините преди пандемията, сега можеше да се отреагира много по-адекватно, много по-правилно в правилната медицинска насока по отношение на тази зараза,. Ние можехме да вземем много по-добро участие в спешната медицинска помощ, много по-адекватно да защитаваме като превенция и като лечение след това, можехме да се включим и в доболничната помощ, в помощ на общопрактикуващите лекари, така че нашата професия е недобре оценена и недобре позиционирана в здравната система", заяви председателят на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

 

 

 

 

Протест и на фелдшерите

Навръх Благовещение фелдшерите и лекарските асистенти в България излизат на национален протест пред здравното министерство, предаде БГН...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване