Системата за пръстовите идентификация съвсем задръсти приема в болниците

3223
Системата за пръстовите идентификация съвсем задръсти приема в болниците
Снимка: Радио Шумен

От няколко седмици подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева и зам. здравният министър Ваньо Шарков обикалят болниците в страната, проверяват как се въвежда пръстовият отпечатък и твърдят, че съществени проблеми няма.

Както се очакваше, пръстовата идентификация допълнително затрудни приема в болниците. Пациенти на онкодиспансера, на "Св. Анна" и на други лечебни заведения в София бяха принудени да чакат на опашки. От здравното министерство обявиха, че проблемът е в организацията в болниците, а коментарът от здравната каса беше, че действително първоначалната регистрация на отпечатък в новата система отнема известно време, пише в. „Сега“.

Онкоболни се редят с часове на опашка в диспансера в София, за да се регистрират с пръстов отпечатък, съобщи Нова телевизия. От лечебното заведение обясниха, че се налага пациентите да се обучават по около 10 минути, за да могат да поставят правилно пръста си на устройството за снемане на отпечатъци. Освен това понякога системата блокира, тъй като компютрите са твърде стари и трудно поемат толкова голяма програма.

Експерт: Сегашната здравна система трябва тотално да се изкорени

Трябва тотално да се изкорени сегашната здравна система у нас. Това коментира проф. Младен Григоров, завеждащ Клиниката по кардиология ...

Десетки чакаха на опашка часове наред, за да бъдат приети в "Св. Анна", съобщи бТВ. Там функционират над 30 клиники, но повечето пациенти преминават само през едно гише, за да бъдат приети. Проблемът се дължи на огромния брой пациенти, дошли преди празниците, обясниха от болницата. Оттам смятат в бъдеще да открият допълнително работно място на регистратурата за кризисни ситуации. Не е ясно защо това още не е направено, тъй като бившата Окръжна болница е известна с опашките си, на които се чака за прием за лечение, много преди появата на пръстовата идентификация. Заради огромната документация, която съпътства приема, в повечето болници открай време се чака преди хоспитализация.

"Лоша организация на работата в лечебните заведение е причината за образуването на опашки", коментира заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред Нова телевизия. Той обясни, че ако устройствата за снемане на пръстови отпечатъци бъдат поставени в отделенията и се използват след хоспитализацията на болния, това ще сложи край на дългото чакане. Шарков обеща, че ще бъде разпоредено на всички болници "тестването на системата и обучението на персонала да не бъдат свързани с натоварване на пациентите, които се хоспитализират".

От здравната каса на свой ред обясниха, че регистрацията с пръстов отпечатък отнема 45 секунди, но първоначалната регистрация, при която системата трябва да генерира уникалния код на пациента, отнема доста повече. При нея първо пациентът дава личната си карта на регистратурата на болницата, за да може да се въведе ЕГН в системата. След това поставя пръста си на четеца, но се случва да не го сложи правилно, което също бави процеса. След това пръстът се държи 20 секунди, за да се снеме отпечатъкът, като това се повтаря още два пъти, а след това същото трябва да се направи и с пръст на другата ръка, т.е. два пръста се държат по 20 секунди общо 6 пъти. При регистрацията пациентът може да даде и номера на мобилния си телефон, ако иска да получи приложение, с което да бъде уведомяван всеки път, когато с неговото ЕГН се регистрира прием в болница или има плащане от здравната каса за лечение за това ЕГН.

От касата припомниха, че четци ще има и в районните каси и който пожелае, може да направи първоначалната си регистрация там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване