Системна липса на някои видове инсулин по аптеките у нас

2359
Системна липса на някои видове инсулин по аптеките у нас
Снимка: iStock

Хронична липса на някои видове инсулин в аптеките у нас. Поддържащата терапия на стотици диабетици в Пловдив, например, е затруднена, тъй като в складовете регулярно свършват наличните количества от няколко препарата.

В аптека в Пловдив са останали само пет ампули от дълго действащия аналогов инсулин. Не могат да осигурят останалите 4, нужни за изпълнението на протокола на свой пациент. Ако все пак болният приеме да получи петте ампули, губи правото на останалите. Липсващи в последния месец са още няколко продукта за диабетици, като за единия, производителят е съобщил, че внос няма да има поне 2 месеца.

Революционна новина за диабетиците: 5 години без инсулин с ново лечение

Американската администрация по храните и лекарствата одобри нова терапия за диабет тип 1, при която хората с това заболяване ще получав...

"Ние сме информирани, че няма да има достатъчни количества инсулин, като внос на българския пазар – от различни видове и не само от една фирма производител", съобщи магистър фармацевт Димитрия Стайкова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

Димитър Стоянов от години е на инсулинова терапия. За втори път вече е принуден да прекъсне лечението си, защото предписаното му лекарства отново липсва в аптечната мрежа, предаде БНТ.

"Доста хора го ползват и лечението с инсулин предполага точни единици и точна марка инсулин. Той не е като други лекарствени средства, които могат да се заменят, защото организмът първо трудно го приема, а пък и единиците са много важни. Захарта може да се вдигне много високо или да падне много ниско, което е опасно", каза Стоянов.

Ситуацията е такава, че ако се появи един вид инсулин, изчезва друг. А Димитър търси по групите за взаимопомощ дали случайно някой диабетик няма повече ампули.

Лекар: Тези промени във външния вид издават висока захар

Инсулиновата резистентност и високата кръвна захар са често срещани здравословни проблеми при съвременните хора. Обикновено тяхното при...

"Аптеките вдигат ръце и казват, че ако не дойде до 14 дни, лекарят ще изпише нова рецепта. Но 14 дни, ако един диабетик няма инсулин, това за него е равно на самоубийство", добави той.

В опит да не се застрашават пациентите, от Здравната каса промениха критериите за изписване на инсулин по протокол. И ако една терапия липсва, то тя може да бъде заменена с друга, но това отнема време.

"Отнема време, изисква се заверка на новия протокол в касата. Сега всичко е по електронен път. Протоколите са електронни, рецептите са електронни. Всички работим за това, с най-малко сътресения, всички болни, нуждаещи се от инсулин, да могат да бъдат лекувани", каза още Стайкова.

Уверението на производители е, че се работи за доставки на всеки 10 дни, но в по-малки количества. Липсата сега се обяснява с производствени и логистични трудности на производителите, тоест дефицитът на инсулин може да стане световен проблем.

Лекар: Тези храни увеличават инсулина в кръвта

Редовната консумация на определени храни допринася за хронично високо ниво на инсулин в кръвта. Това от своя страна увеличава вероятнос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com