След починало задавило се дете - от "Спешна помощ" обясниха, че във филиалите им може да няма лекар

3009
След починало задавило се дете - от "Спешна помощ" обясниха, че във филиалите им може да няма лекар
Снимка: БГНЕС

10-годишно момченце почина, след като се задави с фигурка от "Не се сърди човече". Трагедията се случила в столичния квартал "Ботунец", а близките и роднините са категорични – причината за случилото се е неадекватна реакция на Център за спешна медицинска помощ при 11-та поликлиника. Те са се събрали на протест – да се затвори центъра, за да знаят хората, че не могат да разчитат на "Спешна помощ".

Говорителят на "Спешна помощ" за София Катя Сунгарска коментира, че звеното за спешна помощ няма стационар, а лекарите са по линейките. Ако отидеш във филиал на "Спешна помощ", може да няма лекар, стана ясно от думите на Сунгарска. Тя се учуди, че хората не са отишли в поликлиниката, която е "в съседния вход". Сунгарска добави, че не може да каже имало ли е лекари в поликлиниката, защото тя е отделно звено.

Българи масово се оплакаха от болница в Кьолн заради липсата на грижа за децата им

Много хора ми звънят за морална подкрепа, но много хора ми се обаждат заради болницата в Кьолн, където хората не получават достатъчно г...

Близките са категорични – когато откарали детето в центъра, имало само една медицинска сестра. Тя се оправдала, че е нова, не знае какво да прави, а една жена дори заяви пред Нова телевизия, че сестрата я било гнус.

Случката обаче изглежда по-сложна, тъй като от "Спешна помощ" казват, че е имало обаждане за линейка, но след това е имало второ обаждане, с което е отказана линейката, защото тръгнали към болницата, а при трето обаждане пак е поискана линейка. Хората отричат, че изобщо са звънели да откажат линейка, но от "Спешна помощ" са категорични, че има отказ от линейка и има запис от телефон на 112 - малко след 14:00 часа жена, представяща се за леля на детето, заявила, че отказват линейката, защото отиват в болницата. Близките на починалото дете казват, че като отишли в местния филиал на "Спешна помощ" им казали, че не можело да откарат детето на друго място, защото в личната кола няма кислородна бутилка. А екип не е имало, защото бил отишъл в Нови Искър.

Стана ясно и, че в "Ботунец" имало два екипа на "Спешна помощ". Единият не е работел, защото лекарят е бил болен, а другият е бил на адрес и е хоспитализирал друго дете. А Сунгарска обясни, че медицинската сестра не е отишла до поликлиниката да търси лекар, защото детето било в изключително тежко състояние, храчело кръв и било посиняло. "Логичното е да се влезе в ДКЦ-то, където има лекари", подчерта Сунгарска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com