Сложна операция е заменена с иновативен безкръвен метод в Пловдив

2001
Сложна операция е заменена с иновативен безкръвен метод в Пловдив
Снимка: УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив

С иновативна безкръвна процедура за имплантиране на стент графт при пациенти с аневризми оперират медиците от съдова хирургия и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив.

От лечебното заведение съобщиха, че ендоваскуларното аортно протезиране или процедурата EVAR се извършва в Пловдив и Южна България единствено в университетската болница, където екипите от специалисти вече превръщат иновативния метод в практика.

Подобрява се общото състояние на пребития в Охрид Християн Пендиков

Подобрява се общото състояние на Християн Пендиков, който пострада миналата седмица при побой в Охрид. Това съобщиха от Военномедицинск...

Лекарите съобщават, че интервенциите са протекли без усложнения, някои от които изключително тежки спешни състояния. Освен това възстановителният период е значително по-кратък и пациентът може да си тръгне още на следващия ден.

Подобна интервенция струва в порядъка от 15-20 хиляди лева, а за здравно осигурените пациенти тя е напълно безплатна, тъй като се реимбурсира от Здравната каса.

“За съжаление тази патология започва да се среща все по-често и при млади хора. Аневризмите са състояния, които крият опасност от пълно разкъсване на аортата, а това е несъвместимо с живота. За много кратко време голямо количество кръв се събира в коремната кухина и хората завършват летално. Когато това настъпи, обичайно няма време за реакция и най-важното е да се вземат навременни мерки”, казва началникът на клиниката по инвазивна кардиология д-р Георги Горанов.

“Вариантите за лечение са два. Десетилетия наред екипите на клиниката по съдова хирургия са извършвали класическия метод, който е оперативен. Поставяли са протези и по този начин са лекувани тези състояния. Болшинството от случаите са спешни. Тези операции са тежки, трудоемки, с отваряне на корема, с продължителен възстановителен период и крие немалко интраоперативни рискове”, казва от своя страна началникът на клиниката по съдова хирургия доц. д-р Богомила Чешмеджиева.

Операция в бронежилетки: Лекари извадиха взривател на мина от крака на руски войник (СНИМКИ)

Лекари от Военномедицинската академия в Санкт Петербург извършиха уникална операция на войник, който е бил изпратен от Путин да се бие ...

При съмнения за аневризма съветът към пациентите е да се обърнат към специалист и да се изследват, тъй като голяма част от болните са диагностицирани случайно. Част от симптомите са оплаквания в коремната област, гърба или сърцето.

Процедурата EVAR е особено подходяща за високо рисковите за операция пациенти. Тази методика се е зародила именно защото част от пациентите, които имат необходимост от подобно лечение на аневризма или дисекация на абдоминалната аорта, всъщност се оказват на сериозна възраст или с тежки придружаващи заболявания, което увеличава техния оперативен риск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com