Стопанската камара е срещу увеличението на лекарските заплати

7129
Стопанската камара е срещу увеличението на лекарските заплати

Увеличението на началните основни заплати и допълнителните възнаграждения в системата на здравеопазването е наложително и е една от мерките за задържане на медицинските специалисти и за мотивиране на младите и новопостъпилите кадри, предаде БГНЕС.

Това се казва в позиция на БСК във връзка с преговорите за нов Колективен трудов договор (КТД) и по повод изявленията на МЗ по този въпрос, съобщиха от БСК.

БСК заявява, че заплащането в здравеопазването трябва да бъде съобразено с икономическото състояние на отделните лечебни заведения и не следва да се прилага повсеместно и автоматично за цялата система. По данни на МЗ към 31.05.2012 г. задълженията на държавните и общинските лечебни заведения са 347 411 000 лв., като 88 380 000 от тях са просрочени, припомнят от БСК.

"Считаме за икономически необосновано искането за увеличение на заплати при наличие на такова високо ниво на задлъжнялост. Административното увеличение на възнагражденията, без отчитане на реалните възможности, допълнително ще влоши финансовото състояние на затъналите в дългове болници, в качеството им на търговски дружества", алармират от стопанската камара.

Според тях, отпускането на допълнителен финансов ресурс на лечебните заведения изисква преразглеждане на Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. "Такъв ресурс трябва да бъде осигурен по линия на планирането на финансовата 2013 г., което да отчете и резултатите от стартиралото в средата на м. Юли т.г. договаряне на минималните осигурителни прагове за 2013 г. Съгласно трудовото законодателство, държавните институции, в т.ч. Министерството на здравеопазването и министър-председателят, не са страни по колективното трудово договаряне. Нещо повече, намесата им в процеса на договаряне между синдикати и работодатели е недопустима и е в разрез с националното и международното право", заявяват от БСК.

Във връзка с това БСК предлага залегналото в проекта на КТД индексиране на началните основни заплати и допълнителните възнаграждения да се осъществи на два етапа. Първо, през 2012 г. да обхване лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебни заведения, които имат финансова възможност да извършат това и нямат просрочени задължения; Второ, през 2013 г. да бъдат индексирани възнагражденията във всички останали лечебни заведения, в случай че се осигурят средства за това по линия на финансовите им програми за 2013 г.

Редактор: Яна Баярова

БСК: Новите енергийни цени задълбочават проблемите в икономиката

За пореден път ставаме свидетели на решения на ДКЕВР, които водят до задълбочаване проблемите в управлението и развитието на енергийн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване