Свиреп сблъсък на тема коронавирус между Атанас Мангъров и Петър Велков

11430
Свиреп сблъсък на тема коронавирус между Атанас Мангъров и Петър Велков
Снимка: БГНЕС

Знаков сблъсък на тема „COVID-19” и новия коронавирус стана факт в "Шоуто на Николаос Цитиридис". Един срещу друг се изправиха доцент Атанас Мангъров и учителя по математика Петър Велков.

Фокусът на спора беше има ли и колко политика в темата с коронавируса специално в България. "Медицински фашизъм" - до това води политиката по темата, според доц. Мангъров.

Петър Велков обаче обърна поглед към по-различен фокус – че има почти 18 000 повече починали през 2020 година спрямо 2019 година в България и това е ефектът на пандемията. Списание Economist ни посочи като номер едно в света по надценена смъртност, подчерта той. "Винаги сме били челници по смъртност", коментира Мангъров, визирайки други болести – например сърдечно-съдови заболявания, Велков обаче контрира, че при COVID-19 отговорността е обща – говорим за вирусно заболяване, т.е. за да бъде ограничено, са нужни усилията на всички.

Мангъров: Решението ми за АБВ не е политическо, а човешко

Моето решение да бъда там в АБВ не е политическо, а човешко, защото това е партия, която се обърна към мен, тъй като споделят моето виж...

"Ако господинът си мисли, че може по този начин да овладее едно природно бедствие, досега да сме приключили отдавна", подчерта Мангъров. И обясни, че коронавирусът е "природно бедствие", защото един медицински проблем, "неособено" опасна инфекция се използва за всякакви цели. "Мерките работят", атакува отново Велков, визирайки спада специално за смъртността и заяви: Няма научно изследване, което да е верифицирано и да доказва, че мерките не работят.

"Медицината не е аритметика", каза доцентът, според който „тези мерки общо взето нямат някакви особена стойност“. "Ако се затворим, заключим, ако нямаме хора, за които сме отговорни и живеем на края на света, може да опитаме да се затворим – но в момента, в който се отворим, всичко ще започне отначало", добави Мангъров. Това е политическо говорене и не е оправдано – Нова Зеландия е примерът, не се съгласи Велков. И напомни, че мерките се вземат, защото здравната система няма да издържи. Ако пуснем вирусът безконтролно, ще починат 60-70 000 души и няма да са само възрастни, сигурен е Велков.

Същевременно Мангъров твърди, че в Инфекциозна болница, където той работи като началник на COVID-отделението, от 90 легла за коронавирус болни в момента има заети само 18 и само 3 души имали истинска нужда от лечение. А на въпрос защо тогава 15 души са в болница, отговорът на доцента беше: "Защото ги е страх, защото от началото на тази пандемия всячески се внушава страх".

"Когато наречеш един глупак – глупак, той се обижда, защото дълбоко в себе си знае, че е глупак", заяви Мангъров.

Петър Велков: Има ръст на заболеваемостта, тикаме държавата отново към затваряне

Най-ускорен ръстът на заболяване е в групата 0-19, т.е. при децата, каза пред Нова телевизия Петър Велков, учител по математика и експе...

Мангъров внуши и, че всичко за пандемията е в ръцете на "нещото, наречено НОЩ". Според него, колкото повече тестове правиш, толкова повече случаи откриваш. Петър Велков опонира моментално, че Нова Зеландия правят доста повече тестове и нищо не откриват. "Нелепо е как непрекъснато се говорят такива неща по медиите, за да се използват политическите дивиденти от мъката на хората", възмути се учителят по математика. "Ако математиците бяха лекари, нещата нямаше да са такива, каквито са", отвърна Мангъров, според който Велков цитира проучвания, които не разбира. Велков не се предаде и контраатакува, че световни авторитети са туширали тезите на Мангъров – например главният инфекционист на САЩ д-р Антъни Фаучи.

За финал Велков подари доклад за изказванията на Мангъров по принцип и къде има дезинформация.

Пълното предавате – ТУК!

Още: Глас от Фейсбук упорито оборва Мангъров за коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване