Съмнителни смъртни случаи в болницата по хематология напомнят за предишна черна картина

14410
Съмнителни смъртни случаи в болницата по хематология напомнят за предишна черна картина
Снимка: iStock/Guliver

Няколко смъртни случая предизвикаха проверка в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Става въпрос за случаи, при които трима млади мъже, на възраст между 21 и 40 години, са починали. Историята се разплете след жалби на семействата им.

Починалите млади мъже са диагностицирани с различни хематологични заболявания, които се повлияват от известните терапии. Лекувани са по така наречения "златен стандарт". Повлияли са се положително от вливанията и са получили усложнения след последните фази на лечението. Те са диагностицирани, лекувани и умират в рамките на по-малко от година.

Всяка година 1400 - 1500 българи се разболяват от злокачествено заболяване на кръвта

Всяка година между 1400-1500 българи се разболяват от злокачествено заболяване на кръвта. Това каза проф. Юлиан Райнов, който е ръков...

"Черната" история на болницата

Само три години преди това одит на Министерството на здравеопазването в тази болница открива фрапиращи нарушения. Дългове за 23,6 млн. лева, постоянно растяща счетоводна загуба, която към декември 2015 година стига 6 млн. лева. Над четвърт милион е похарчен за консултантски услуги и проекти за ремонти, които не са реализирани. Купуване на лекарства на завишени цени. Нарушения на процедури по обществени поръчки и липса на контрол по съмнителни договори. Всичко това е описано в доклад на дирекция "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването за нередности в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) в София.

Документът, който беше публично описан от в. "24 часа", е от юни, 2016 година, а проверката е за периода януари 2014 - декември 2015 година. По това време лечебното заведение се ръководи от бъдещия депутат от БСП проф. Георги Михайлов. Той влиза в парламента през 2017 година и става зам.-председател на парламентарната здравна комисия. Преди да го стори, подписва одита.

"Счетоводната загуба от 6 млн. лв. се формира от реимбурсирането на лекарства от РЗОК", е оправданието на Михайлов в писмено становище до одиторите. Посочва, че през 2015 година за лекарства са похарчени 14,5 млн. лева, което било с 6,7 млн. лева по-малко, отколкото през 2013 година и оттам се формирала счетоводната загуба. Тази разлика се дължала на промените в лекарствената политика, извършени през 2015 година - използвани били генерични лекарства.

Само за 2 години обаче болницата по хематология платила за лекарства 60 хил. лева, а реалната сума е 36 хил. лева, според представени фактури. Като пример е дадено лекарството Вacteripime. Флаконът от 1 гр. е купуван за 11,40 лева с ДДС, а регулираната стойност по позитивния лекарски списък е 6,83 лева.

БСП внася трети вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

В понеделник, 15 октомври, се очаква БСП да внесе третия поред вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“, който е в секто...

В одита обаче са описани фрапиращи случаи на безстопанственост и съмнителни договори. Въпреки загубите и дълговете за десетки милиони 264 хил. лева биват преведени на външни фирми по договори за консултации и проекти, които никога не се случват, а освен това са и ненужни. На 7 май 2014 година от болницата искат от министъра на здравеопазването да отпусне 525 хил. лева, с които да се направят пристройки. Няма решение на едноличния собственик на капитала, нито такова на общото събрание на болницата. Въпреки това 3 месеца по-рано вече е сключен договор за изпълнение на проучвателни и проектни работи с фирмата "АС и СА". Не е проведена обществена поръчка. По договора от бюджета на болницата са преведени 23 520 лева, а когато одиторите искат документите по сделката, не получават приемно-предавателните протоколи, на чието основание е извършено плащането.

Проектирането по документи на пристройка не спира дотук. На 5 дати през април 2014 година са сключени 5 договора с друга фирма - “Идеес” ЕООД. Предметът на договора е същият - проучване и проект на пристройка. Всички договори са на стойност 120 хил. лева. И в този случай няма обществена поръчка. През октомври болницата плаща още 44 хил. лв. на фирма "Идеес", но не става ясно дали е по някой от 5-те договора. По всички тях няма приемно-предавателни протоколи за плащанията, нито документи за свършена работа.

Собственикът на "Идеес" ЕООД е Евгени Савчев - бизнесмен, кандидат за депутат от ДПС през 2014 година.

В одитния доклад на Министерството на здравеопазването са описани и редица съмнителни договори за консултантски услуги с други фирми - всички по близо 24 хил. лева. Няма документи за извършена работа, няма и предварителен контрол за законосъобразност. Един от договорите е за оптимизиране на работата на болничното заведение, което така и не се случва в този период.

Един от най-неизгодните договори на болницата по хематология е с "Оварас Вендинг" на бизнесмена Ленет Чакър, син на първата жертва на бандата на Наглите Мехмед Чакър, който беше отвлечен през 2007 година. Договорът е за монтиране на система от телевизори във всички болнични стаи. Подписан е още през 2004 година, със срок на действие 7 години. Удължаван е няколко пъти с анекси, а в него пише, че след края на договора собствеността на телевизорите ще бъде прехвърлена на болницата. Към края на договора през 2015 година, когато директор все още е Георги Михайлов, болницата отново продължава да плаща, без да получава собственост върху тази техника.

Пациенти: Шестима, чакащи трансплантация на бял дроб, са починали през 2018г.

Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са починали от началото на годината, отчитат пациентските организации, цитирани от NO...

Одиторите отчитат сключването на още договори, които определят еднозначно като неизгодни за болницата. Един от тях е "Евролекс Консултинг" ООД за правни услуги. Срокът на договора е 2 години, а стойността му – 86 хил. лева без ДДС. В договора няма обем на дейностите, които трябва да се извършат, брой становища или консултации, заради които да се плати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com