Със симптоми, но с отрицателен резултат: Грешно взети проби или лоши тестове за COVID-19?

14242
Със симптоми, но с отрицателен резултат: Грешно взети проби или лоши тестове за COVID-19?
Снимка: iStock/Guliver

Пациенти с явни симптоми на коронавирусна инфекция все по-често дават отрицателен резултат на тестовете за COVID. За това съобщават притеснени лекари, предава 24 часа. Не е ясно обаче дали причината се крие в зачестилите други вирусни инфекции, или в некачествени тестове.

В момента широко разпространени са и типичните за зимния сезон адено-, рино- и парагрипни вируси, които имат сходна симптоматика с коронавируса. Те обаче отшумяват за 2-3 дни, докато симптомите при пациентите, които дават отрицателни резултати и в които лекарите се съмняват, са по-продължителни, обяснява личният лекар д-р Георги Миндов, председател на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари. Това според него означавало, че е малка вероятността тези хора да са болни от друг вирус, а не от COVID.

Лекарско наблюдение: Чак на третия ден от поява на симптоми PCR тестовете хващат коронавируса

Около третия ден PCR тестовете излизат положителни, ако пациентите не загубят обоняние и вкус и не развият по-сериозни симптоми. Първон...

“Всички изследвания, които вчера назначих, на симптомни хора, явно с тази инфекция, излязоха отрицателни, на което аз съм учуден, не разбирам как се случва. Същата информация имам и от колеги”, каза д-р Миндов. Става дума за 4-5 проби, уточни той. Всички пациенти били с температура, главоболие, отпадналост, втрисане – картина, типична за повечето болни от COVID. Заради това и на д-р Миндов му направило впечатление, че всички са дали отрицателен резултат на тестовете за коронавирус. Не може да се мисли за евентуален проблем с партида тестове в една лаборатория, защото всеки от пациентите е тестван в различно място, което сам си е избрал. На повторни тестове за потвърждение на негативния резултат обаче пациентите не са пращани.

Лаборатории са засекли тестове, които дават фалшив отрицателен резултат сред тези, предоставени от здравното министерство за безплатното тестване, установи проверка на “24 часа”. От 6 изпробвани теста, за които бил използван секрет от доказани преди това с PCR положителни проби, един дал отрицателен резултат, а втори - колебаещ се, разказаха от една от лабораториите. Те отказали да работят с безплатните тестове на Министерството на здравеопазването. Направеното засичане обаче е с твърде малко бройки, за да може да се извади по-генерално заключение за качеството на тестовете. Освен това при всички тестове, включително и PCR-ите има процент на т.нар. статистическа грешка, т.е. не може напълно да се изключи възможността за фалшиво отрицателен или фалшиво положителен резултат.

Проблем с кадрите в лабораториите също можел да обясни феномена с отрицателните тестове на хора с явни симптоми на COVID. В момента, особено след влизането в сила на изискването за зелен сертификат, се правят рекордно количество тестове и заради липсата на достатъчно персонал проби вземали и недостатъчно добре обучени хора. Неправилно взимане на секрет от носа, като например да се обере само лигавицата и да не се бръкне достатъчно навътре, също можело да бъде предпоставка за некоректен резултат.

На този фон здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че следващите 2 седмици ситуацията в страната ще е критична - нещо, за което експерти предупреждават от месец. “Тази вълна на COVID-19 е най-тежката от досегашните. Делта-вариантът на вируса се оказа много позаразен и по-смъртоносен. Здравната система засега се справя добре, но следващите две седмици ще са критични”, каза той на среща в министерството вчера, на която събра представители на съсловните организации на лекарите, зъболекарите и фармацевтите, на професионалистите по здравни грижи и на национално представителните пациентски организации.

Изводи от анализ: Има твърде малко доказателства, че националният локдаун намалява смъртните случаи от COVID-19

През последната година светът преживя пандемията от COVID-19, съчетана с безпрецедентни политически реакции. В този анализ са съпоставе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com