Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Състезание с 1 кон: Само настоящият директор продължава в конкурса за нов шеф на "Пирогов"

11 юни 2024, 13:09 часа • 2035 прочитания

Настоящият директор на "Пирогов" Валентин Димитров е единственият от двамата кандидати, който достига до последния трети кръг от конкурса за нов шеф на лечебното заведение. Това става ясно от съобщение на сайта на Министерството на здравеопазването.

От него става ясно, че кандидатурата на д-р Атанас Андреев е била отхвърлена. До трети етап от конкурса е допусната и единствената кандидатка за представител на държавата в Съвета на директорите на болницата – Живка Савова.

Предисторията

Припомняме, директорът на спешната болница бе уволнен от бившия здравен министър проф. Христо Хинков, но отказа да напусне поста си до идването на следващия министър. Впоследствие, при встъпването в длъжност на служебната здравна министърка Галя Кондева, тя отмени уволнението на Димитров, който и без това не бе напускал директорския стол. Още: Защо здравен министър не може да уволни шеф на голяма болница: Проф. Христо Хинков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Оставката на Валентин Димитров беше поискана първо от Ани Стоянова, майка на починалата през май 2023 г. Даная.

Според близките ѝ смъртта е била причинена от неглижиране, като лекарите отричат това. След случая беше основана фондацията на нейно име, която се бори истината да излезе наяве.

Шефът на "Пирогов" не беше отстранен дори след като журналистката Валя Ахчиева излъчи скандалния запис от заседание на медицинския съвет в болницата, на което лекари обсъждаха как трябва да "дочакат ротацията" на правителството и да накарат близките на Даная да "усетят болката". Още: "Не я усещам, аз съм болката": Ани Стоянова за заплахите срещу членове на фондация "Даная" (ВИДЕО)

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес