СЗО: Имаме водещи кандидати за ваксина срещу коронавирус

4611
СЗО: Имаме водещи кандидати за ваксина срещу коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

7-8 са водещите кандидати за ваксина за борба с новия коронавирус и по тях се работи ускорено, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус по време на онлайн заседание на Икономически и Социален съвет на ООН, цитиран от The Times Of Israel.

"Имаме добри кандидати сега", каза той нна 11 май и добави:"Водещите са седем-осем, но имаме над 100 кандидати". "Фокусираме се върху няколко кандидати, които може да донесат по-добри резултати и ускоряваме кандидатите с по-добър потенциал", допълни той без да назовава кои са фаворитите за ваксина.

Най-малко 97 компании по света търсят ваксина срещу коронавируса

В момента в света най-малко 97 компании и изследователски институции работят независимо върху ваксини срещу коронавируса SARS-CoV-2. То...

Първоначалното преди два месеца Гебрейесус обяви, че може да са необходими 12 до 18 месеца за изработването на ваксина. Но срокът ще бъде скъсен заради сумата от 7,4 милиарда евро, които бяха обещани преди седмица от лидерите на 40 държави, организации и банки за изследвания, лечение и тестове.

По думите му обаче тези средства няма да са достатъчни за производството и за осигуряването на равен достъп до новата ваксина за всички.

Разработването на ваксината и диагностиката се разработва от консорциум от над 400 учени, информира още генералният директор на СЗО.

Гебрейесус подчерта, че новият коронавирус е "много заразен" и го нарече "убиец" заради над четирите милиона заразени по света и близо 275 000 смъртни случая.

По думите му докато новите случаи намаляват в Западна Европа, те се увеличават в Източна Европа, Африка, Югоизточна Азия, Източното Средиземноморие и други региони.

Колко близо сме до ваксина срещу коронавирус разкри доцент от БАН

Това е седмият коронавирус, за който няма специфично лечение, коментира пред Нова телевизия доц. Пенка Петрова, директор на Инстит...

"Болезнен урок" е дала пандемията на света, каза още Гебрейесус, особено за това колко важни са силните национални и регионални здравни системи. "А спрямо днешните тенденции, над пет милиарда души няма да имат достъп до тези основни услуги до 2030 г.", отбеляза той.

"Светът харчи около 7,5 трилиона долара за здравеопазване всяка година, почти 10 % от световния брутен вътрешен продукт, но най-добрите инвестиции са в поддържането на здравето и в превенцията", посочи генералният директор на СЗО.

Според заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед всички държави са са заедно в кризата, но непосредствен приоритет трябва да бъдат най-уязвимите страни и общности. Тя призова за нова програма за облекчаване на дълга за уязвимите страни, за да могат икономиките им да се възстановят.

По думите й мерките за защита и стимулиране на икономиката, от паричните трансфери до кредити и заеми, трябва да са насочени към жени, „които съставляват по-голямата част от тези в най-силно засегнатата неформална икономика и които са начело на обществения отговор на заразата."

Генералният директор на Международната организация на труда Гай Райдър каза, че 305 милиона работни места на пълен работен ден ще бъдат загубени по света през второто тримесечие на годината, което приключва на 30 юни. За сравнение той посочи, че веднага след финансовата криза през 2008-2009 г. са били загубени само 22 милиона работни места.

Сигнали и от Германия - че БЦЖ и нова ваксина срещу туберкулоза може да помогнат срещу COVID-19

Германски учени, разработващи нова ваксина срещу туберкулоза VPM1002, проверяват дали действа и при заразяване от коронавирус. Резултат...

По думите на Райдър често се забравя, че 60 % от световната работна сила от 3,3 милиарда души работят в сивата икономика, като по-голямата част от тях са жени. По думите му през първия месец от пандемията тези хора са загубили средно 60 процента от приходите си от работа, а в същото време са концентрирани в страни с оскъдни ресурси и слаби социални системи.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване