СЗО: Почти 9 млн. души умират ежегодно от онкологични заболявания

1636
СЗО: Почти 9 млн. души умират ежегодно от онкологични заболявания
Снимка: Gettyimages.com

Световната здравна организация алармира днес, че близо 9 млн. човека по света умират всяка година вследствие на ракови заболявания, повечето открити във вече късен стадий.

"Ежегодно по света умират 8,8 млн. души от рак, най-вече в страни със среден до нисък доход", изтъкват от организацията, като допълват, че една от основните причини за това е късното диагностициране на пациентите. Дори и в страните с най-добра здравна система и най-качествен достъп до медицински услуги, пациентите, които започват лечение в напреднал стадий на болестта нямат големи шансове, тъй като стават неоперабилни. Тогава те могат да получат единствено палиативни грижи.

Кои храни са забранени за астматиците?

Преработеното месо усилва симптомите на астмата, се казва в изследване, публикувано в списание Thorax. В саламите, кренвиршите и шунка...

"Чрез предприемането на мерките, разработени от СЗО, ракът може да бъде открит навреме и да му се приложи успешно хирургично лечение, особено в случаите с рака на гърдата, на маточната шийка и колоректалния карцином", уверява директора на Отдела за предотвратяване на неинфекциозни болести, увреждания, насилие и превенция на контузии към СЗО - д-р Етиен Круг.

Докладът на организацията беше публикуван на сайта на международната организация по случай 4 февруари - Международния ден за борба с онкологичните заболявания. Според данните ракът е причина за 1 на всеки 6 смъртни случаи. Повече от 14 милиона биват диагностицирани с него всяка година, като специалисти прогнозират, че този брой може да нарасне почти 2 пъти до 2030 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване