Три грипни вируса ще ни тормозят най-много тази зима

49014
Три грипни вируса ще ни тормозят най-много тази зима

Три грипни вируса ще бъдат най-масово разпространени през тази зима според прогноза на Световната здравна организация (СЗО). Става въпрос за щама "Калифорния" от тип А (известен като Свински грип), "Тексас" (от тип А „Виктория") и новоизолирания "Масачузетс" от тип В, предаде Стандарт Нюз.

В България все още няма изолирани грипни вируси, съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Днес започна информационна кампания за предпазване от грип "Ваксинирай се! Време е!", организирана от Националната пациентска организация с подкрепата на Националния център по заразни и паразитни болести. По препоръка на СЗО в сезонните противогрипни ваксини са включени трите щама, които се очаква да бъдат най-масови тази година.

Започва Национална информационна кампания за превенция на грипа

На 9 октомври от 10:30 часа в Националния център по заразни и паразитни болести ще се проведе пресконференция във връзка със старта н...

От 30 септември до 6 октомври в България са регистрирани 2020 заболели от остри респираторни инфекции, т.е. 53 болни на 10 000 души. Тези състояния протичат като грипоподобни инфекции, но причинителят им не е грипен вирус. Седмица по-рано болните са били около 38 души на 10 000, обясни националният консултант по епидемиология.

Проф. Кожухарова не се ангажира с конкретна прогноза кога точно се очаква да започне грипна вълна в страната. Тя препоръча в предстоящите два месеца да се ваксинират децата под 14-годишна възраст, възрастните над 65 години, както и хората с хронични заболявания.

Четири вида ваксини вече са налични в аптечната мрежа. Съставът им е еднакъв и е съобразен с препоръките на СЗО. Цената им е между 10 и 12 лева, а поставянето им трябва да се извърши от личния лекар.

По статистика в България си поставят противогрипни ваксини средно около 3% от хората, като голяма част от ваксиниращите се не са в рисковите групи. Има препоръка от Съвета на Европа към 2015 година 75% от хората с най-висок риск да бъдат обхванати от противогрипна ваксинация.

Започва Национална информационна кампания за превенция на грипа

На 9 октомври от 10:30 часа в Националния център по заразни и паразитни болести ще се проведе пресконференция във връзка със старта н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване