Търг от 1 млрд. и 200 млн. лв. за лекарства може да се окаже пред провал

1870
Търг от 1 млрд. и 200 млн. лв. за лекарства може да се окаже пред провал
Снимка: Pixabay

Пред провал ли е най-голямата процедура за доставка на лекарства в болниците, която обяви здравното министерство? Има ли риск пациентите да останат без лекарства? Търговци на медикаменти предупреждават за сериозна опасност в системата на снабдяване на болниците с лекарства.

Дни след оставката на правителството, здравното министерство пусна мегапоръчка за 1 милиард и 200 милиона лева, чрез която трябва да се осигурят по-евтини лекарства за болниците през следващите две години. Фармацевтичните компании поискаха преразглеждане на условията за провеждането му, защото според тях търгът ще доведе до дестабилизиране на сектора и до ограничаване на достъпа на пациентите до необходимата им терапия, информира Нова телевизия.

Над 50 млн. лв. дефицит в бюджета на НЗОК, готвят нови правила за скъпите лекарства

Очертава се дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от малко над 50 милиона лева. Затова надзорът на касата е...

Има поръчки на болниците за лекарства, които не са на пазара от 5 години. Направени са поръчки на определен набор от лекарства. Изключват определени производители за сметка на други”, коментира Оля Василева от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства.

Зам.-здравният министър отрече да има дискриминация по отношение на лекарствата, които ще се купуват чрез централизирания търг. „Самите болници подадоха списъка от лекарствата и те подбраха лекарствата, които им трябват”, коментира зам.-министърът на здравеопазването в оставка Бойко Пенков.

В писмото на организациите, представляващи търговците на лекарства е посочено още, че системата за провеждане на търга не е сигурна. По думите на зам.-министърът на здравеопазването последните тестове показват, че системата работи.

Телевизията разполага с вътрешен доклад на Минитерството на здравеопазването, от който става ясно, че софтуерът, чрез който ще се случи търга и чрез който трябва да бъде разпределен обществен ресурс от над един милиард лева в края на януари, все още има значителни недостатъци. Според Бойко Пенков не се очаква криза с лекарствата в болниците.

Фармацевти искат поевтиняване на всички лекарства за хипертония, а не без пари да се дават само едни препарати

Здравната каса да поеме над 25 на сто от лекарствата за високо кръвно, а не само на 100 процента препаратите за есенциална хипертония. ...

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно и друго. След спешна среща с министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плати част от дължимото на аптеките за ноември до края на годината. Това ще позволи безпроблемното и непрекъснато снабдяване на аптеките, работещи с НЗОК, както и ще гарантира достъпа на пациентите до необходимите им лекарствени продукти, уточниха още от Здравното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com