Управляващите се съгласиха какво да се прави по закон при болести като Ковид

5424
Управляващите се съгласиха какво да се прави по закон при болести като Ковид
Снимка: Getty Images/Guliver

Промените в Закона за здравето, инспирирани от Ковид пандемията, в крайна сметка не доведоха до нов разлом в управляващата коалиция. В крайна сметка управляващите постигнаха съгласие при гледането им на здравна комисия в парламента на второ четене в Закона за здравето. Предстои второ четене в пленарна зала.

Беше прието предложение на депутата от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев здравното министерство да прави национални планове за реакция при пандемия (според това каква е пандемията, не просто Ковид), но тези планове следва да са юридически обвързани със закона т.е. да има контрол от Народното събрание (с въпроси на парламентарен контрол например). Заради това проф. Андрей Чорбанов от ИТН оттегли предложението си "противоепидемичните мерки да не могат да включват и задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякакви форми на забранителни или разрешителни сертификати", като това предложение беше в смисъл да не може здравният министър и РЗИ-тата да ги въвеждат със заповед.

Законово падането на маските още не е решено. Отпадат ли парите за медиците на първа линия?

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за здравето, с които се запазва правото на здравния министър да може да въвежда пр...

В националния план се определят действията и мерките за овладяване на заразната болест, предизвикала пандемията, включително и конкретни показатели и критерии за въвеждане на мерки. Ако при избухването на пандемията от заразна болест няма национален план, до месец най-късно следва той да бъде приет от Министерския съвет. Докато няма такъв национален план, временните мерки не може да включват забрана за влизане в България, както и затваряне на обекти и услуги от национално значение. Това е стара идея на д-р Симидчиев: Първа крачка към въвеждане на мерки срещу опасна заразна болест на база конкретни показатели по закон

Оттеглянето на предложението на проф. Чорбанов предизвика Елена Гунчева от "Възраждане" да поиска изрично все пак да бъде вписано, че не може да се налагат задължителни ваксинационни кампании. Това буквално беше осмяно - как ще се гласува нещо, което е оттеглено. А проф. Георги Михайлов предупреди Гунчева, че има епидемии, които са особено опасни и няма друг начин - особено ако на съответната болест (не Ковид) влияе стерилизираща ваксина, както посочи и д-р Симидчиев. Гунчева обаче се запъна как за неизвестна бъдеща болест отсега трябвало да има срок за колко време да има мерки. Логично, никой не я подкрепи.

Промени бяха приети на второ четене и относно осигуряването на здравни услуги за бежанци - в Закона за здравното осигуряване. Те ще са безплатни за тези хора, които имат хуманитарен статут, а не просто са чужди граждани или са с двойно гражданство. Тези, които нямат хуманитарен статут, заплащат медицинските услуги. За тези с временна закрила правителството определя размера на здравните осигуровки на база доход и за колко време се плащат, както и "източникът на финансиране" т.е. кой ще плаща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com