Проф. Чорбанов и ИТН на път да провалят промените в Закона за здравето заради болести като Ковид

6688
Проф. Чорбанов и ИТН на път да провалят промените в Закона за здравето заради болести като Ковид
Снимка: БГНЕС

Коалиционният партньор в управлението, който най-силно проявява "свободолюбие" по темата с ковид ваксините и ковид мерките - "Има такъв народ", предложи "провокативни редакции" на промените в Закона за здравето, които минаха на първо четене. През тази седмица текстовете трябва да минат на през здравната комисия в парламента, където всички промени се гледат на второ четене.

Основата на промените, които минаха на първо четене, е да може здравният министър да налага противоепидемични мерки без да трябва да се обявява извънредно положение или обстановка от парламента: Законово падането на маските още не е решено. Отпадат ли парите за медиците на първа линия?

Управляващите слагат край на извънредната епидемична обстановка

Управляващата коалиция отменя извънредната епидемична обстановка, но се запазва правото на здравните власти да въвеждат базисни противо...

Още при първото четене ИТН предупредиха, че от окончателния вариант на промените ще зависи дали ще ги подкрепят с гласовете си в пленарна зала. В здравната комисия д-р Силви Кирилов поиска много точно прецизиране на текстовете, тъй като в първия си вариант, според него, те дават твърде широки правомощия на министъра на здравеопазването да въвежда ограничения без критерии и срокове след отмяната на противоепидемичната обстановка. Подобни забележки имаше и от ГЕРБ.

Вносителите не правят редакция на първоначалните си предложения, в които единственото по-конкретно изискване към следващия етап на мерките е те да не забраняват влизането в страната, да не ограничават придвижването и да водят до затваряне на обекти и услуги. Промени обаче са предложени от имунолога проф. Андрей Чорбанов. Той предлага в закона да се допълни, че "противоепидемичните мерки не могат да включват и задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякакви форми на забранителни или разрешителни сертификати". Този текст се отнася само до период, в който няма нито извънредно положение, нито извънредна епидемична обстановка, уточнява в. "Сега".

Тези предложения обаче са в разрез на идеята на другите партии в управляващата коалиция. В проекта им специално пише, че "противоепидемичните мерки може да включват организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за имунизиране на място". Това, според Чорбанов, следва да отпадне, въпреки че в него няма нищо задължително.

Въпреки че в самия закон това не е изрично записано, в мотивите си останалите три партии в коалицията изтъкват, че и занапред остава възможността за въвеждане на задължителни маски, а по границата - зелени сертификати, каквито има и в момента. Освен че е против тези възможности, проф. Чорбанов предлага и да се въведе срок от 21 дни за действие на мерките. Такъв в момента няма.

Д-р Симидчиев: Искахме да направим така, че да е предвидимо какво правим при пандемия

Искахме да направим така, че като се обяви пандемична обстановка, задължително да се обяви пандемичен план. Сега има такъв, но не същес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com