Управляващите слагат край на извънредната епидемична обстановка

15537
Управляващите слагат край на извънредната епидемична обстановка
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция отменя извънредната епидемична обстановка, но се запазва правото на здравните власти да въвеждат базисни противоепидемични мерки.

Това става възможно с предложения за промени в Закона за здравето, внесени в Народното събрание от управляващата коалиция. Действащата в момента извънредна епидемична обстановка е в сила до 31 март, така че промените би трябвало да се приемат преди края на месеца.

МС: Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 март 2022 г.

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 декември 2021 г. до 31...

С предлаганите промени в закона Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще могат както досега лесно да въвеждат базови COVID правила, сред които дистанция, дезинфекция, проветряване, носене на маски, организиране на ваксинационни пунктове и кампании, защото ваксинираните разпространяват вируса по-малко, COVID сертификат при влизане в България, но не и забрана за пътуване до страната

С отпадането на извънредната епидемична обстановка също така не се отменят изискванията за изолация и карантина в случай на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) или контакт с положителен за коронавирус.

В проекта е записано още, че здравното министерството ще може до края на юни да подпомага финансово, с апаратура и консумативи болници с COVID пациенти, както и да плаща за работа на първа линия.

С края на извънредната епидемична обстановка постепенно ще отпаднат и някои облекчения, като облекчените процедури за отпускане на лекарства на хронично болните, автоматичното удължаване на ТЕЛК решения, компенсациите за затворени бизнеси, неналагането на запори върху някои възнаграждения и банкови сметки, онлайн изпращане на книжа, облекчения при обществените поръчки за медицинските изделия, забрана за износ на лекарства.

По закон повечето от изброените облекчения ще важат известно време след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Най-често определеният срок е два или три месеца след отмяната ѝ. Така например мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса ще продължи да действа до края на юни, пише 24 часа. 

Над 150 000 души във Франция са заразени с ковид за 24 часа

Броят на хората, заразени с коронавирус във Франция, нараства, като през последните 24 часа са регистрирани около 150 000 нови случая. ...

Преди 2 години на Международния ден на жената – 8 март, на извънреден брифинг в МС бяха обявени първите четири случая на коронавирус в България. Първите двама бяха мъж на 27 г. от Плевен и жена на 75 г. в Габрово. След повторно изследване и тестване на контактните положителни излязоха пробите и на 40-годишна медсестра от Габрово и 61-годишен мъж от Плевен.

Информацията съобщи шефът на сформирания преди това кризисен щаб – ген. Венцислав Мутафчийски. На извънредно заседание на кабинета “Борисов” се предприеха и първите стъпки за ограничаване на вируса. Сред тях – пълната забрана за събирания на хора на закрито – в театри, кина, концертни зали, както и бе удължена грипната ваканция за учениците в Плевен и Габрово до 15 март, а в останалите области – до 11 март.

По-малко от седмица след първите регистрирани с коронавирус у нас, когато заразените набъбнаха до 23-ма – на 13 март, депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение за 1 месец. Така за броени дни на изходите на градовете бяха въведени КПП-та, а след емоционално слово на проф. Венцислав Мутафчийски

Хората се страхуваха, затворени бяха дори парковете и градинките, властта говореше за чували за трупове, от хипермаркетите се изкупуваха тонове дезинфектанти, тоалетна хартия, пакетирани храни.

2 години по-късно драконовските мерки са вече почти забравени, а и немислими. В трите предизборни кампании през 2021 г. партиите се надпреварваха в обещанията си да смекчат противоепидемичните мерки. И това на фона на хиляди заразени на ден и стотици умиращи на денонощие, припомня 24 часа.

Великобритания отбеляза две години от първия локдаун заради коронавируса

Великобритания почете хилядите жертви на коронавируса през двете години, откакто министър-председателят Борис Джонсън обяви първия локд...

България стана първа по смъртност и последна по ваксинации в Европейския съюз, въпреки че страната ни се запаси с всички одобрени ваксини. Над 35 хиляди са починалите от COVID у нас от началото на пандемията, но и това не стресна българина – масово мерките се спазват проформа, протестиращи периодично горят маски, насърчавани от партийни лидери и депутати, а дори сред лекарите и учителите имунизираните не са мнозинство. От седмици приемаме за добра новина по 2000 нови случая дневно – вярно, след омикрон цунамито това е затишие, но не и знак да сме спокойни. А властта вече обяви премахването на зеления сертификат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване