В извънболничната помощ напълно липсват медицински сестри

11601
В извънболничната помощ напълно липсват медицински сестри
Снимка: Thinkstock

В момента в България работят около 29 000 медицински сестри. Те не достигат в лечебните заведения, а в извънболничната помощ напълно липсват, заяви в студиото на БНТ заместник-председателят на българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Петя Недкова.

Средната възраст на медицинските сестри у нас е 50 години. Без медицински сестри работят общопрактикуващите лекари, в медицинските центрове и в ДКЦ-ата има една сестра на няколко кабинета, която извършва предимно административни функции, обясни Недкова.

Реформата на Москов е лишила онкологията в Бургас от важна апаратура

Ако не беше тази идея на министър Петър Москов, до сега щяхме да сме обявили търга за Втория линеен ускорител и в края на годината щяхм...

По данни на проучване на "Отворено общество" медицинските сестри, които заминават за работа в чужбина, са на възраст 31-45 г.

Недкова заяви, че в здравеопазването безспорно е необходима реформа и за да се случи, трябва политически консенсус. Тя смята, че има пари в здравеопазването, защото, по думите й, „в лечебните заведения освен фиксираната работна заплата, има подвижна част от заплатата, която се дава ежемесечно или на три месеца в зависимост от лечебното заведение и там ножицата между медицинските сестри и останалият персонал е доста широко отворена". Затова от асоциацията настояват да има методика за разпределение на допълнителното материално стимулиране.

 

 

Цветанов изрази безпокойство от случващото се в здравеопазването

Ние сме много обезпокоени от случващото се в здравеопазването и от начина, по който се провежда тази реформа, заяви на пресконференция ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com