Ваксинационният план срещу COVID-19 готов още утре? (ВИДЕО)

3631
Ваксинационният план срещу COVID-19 готов още утре? (ВИДЕО)
Снимка: ПЦ на МС

„До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Този план ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване, а днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините – проф. д-р. Красимир Гигов, ген. директор на Българския червен кръст“, съобщи на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„Ваксините ще бъдат доброволни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Ангажимент на Координационният съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу Covid-19, ще получи ваксина, такава, каквато пожелае“, подчерта още министърът и отбеляза, че ваксините, които ще пристигнат в България ще са същите, както и в останалите страни от ЕС.

Д-р Симидчиев: 10 000 пъти по-малко вероятно е да умреш, ако си ваксиниран срещу COVID-19

Информативната РНК ваксина като на Moderna дава информация на човешката клетка как да създаде антитяло срещу определен вирус. В случая ...

Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация.

Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането. „В петък трябва да е готов и съставът на координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, заяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят изтъкна, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация. „Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи“, добави Борисов.

Премиерът Борисов добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. „Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно“, подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет също така и Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Ангелов: Към момента пандемията ни струва над 2 млрд.лв.

Към настоящия момент приблизителната сума за справяне с тази пандемия на територията на България минава 2 млрд. лв. Това каза министъръ...

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки. Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com