ВАС спира пръстовия отпечатък в болниците

2572
ВАС спира пръстовия отпечатък в болниците
Снимка: iStock

Върховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болнично заведение. Това става ясно от определение на съда.

Днес тричленен състав на ВАС обяви наредбата за нищожна, но това не е окончателно решение и може да се обжалва. Заради опасността от настъпването на вреди от продължаващо прилагане на текста, обаче, действието му временно се спира до произнасяне на 5-членен състав.

Здравната реформа на Москов изглежда окончателно пропада

Здравната реформа на Петър Москов изглежда няма да тръгне скоро, ако въобще стане факт. Това става ясно от изказване на председателя на...

Системата стартира в началото на ноември, за задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец.

Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

Регистрацията на гражданите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

Системата беше една от реформите в здравеопазването, която здравният министър, сега в оставка, въведе по време на мандата си. Междувременно той получи три обвинения в прокуратурата за друго решение по време на работата си – бартера с Турция за ваксини.

Системата за регистриране в болница с пръстов идентификатор се срина

Спряха временно системата за регистриране в болница посредством пръстов идентификатор. Причината е, че в логовете на сървърите, които п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com