Видин, Монтана и Сливен са с най-висока смъртност от COVID-19

4860
Видин, Монтана и Сливен са с най-висока смъртност от COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-високата смъртност за последните две седмици от Covid-19 е във Видин, предава БНТ. Тя достига 55 души на 100 000. Според местната здравна инспекция причината е, че хората твърде късно търсят лекарска помощ.

В болницата в града обаче няма места и пациенти се превозват до столицата. Монтана и Сливен са другите две области, в които броят на починалите е твърде висок - 51 на всеки 100 000 в Монтана и 43-ма в Сливен. В столицата от коронавирус умират 14 души от всеки 100 000. Броят на настанените в болница също расте - вече доближава 7400.

Експерт: Да се забрани износът на кислород от България. Няма да има за болниците

"Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има кислород. ...

Над 200 километра се налага да изминават пациенти с ковид от Видин, за да получат лечение. Спешна помощ в града всеки ден транспортира по няколко човека във влошено състояние до столицата заради липса на легла в местната болница. В съседните области отдавна всичко е заето. Петима лекари, 10 сестри и 7 санитари обслужват 90-те ковид легла във Видин. Още легла могат да се разкрият, но липсват медици.

В Карнобат има списък на чакащите за болнично легло. Това са неусложнени пациенти, за които амбулаторно се грижат личните лекари и лекари от болницата. Интензивно ковид отделение в Карнобат няма. Пациентите в много тежко състояние се превозват до Бургас. В Бургас обаче ситуацията също е на ръба. За последните 10 дни в страната новозаразените доближиха 50 хиляди души, а починалите надминаха 1300.

В същото време болница "Лозенец" се бъде трансформирана в интензивен център за лечение на COVID, стана ясно след извънредна среща на здравните власти, информира БНТ. Болница Лозенец утре ще открие 10 легла. До понеделник те ще станат 40. Друго решение, взето на срещата, е в едното крило на белодробната болница "Света София" да се открият между 40- 60 легла, които ще се оборудват наново. До няколко дни там ще бъде преоборудвано резервно КОВИД отделение. През останалото време ще функционира като терапевтично отделение към болница "Св. Иван Рилски".

Поетапно се увеличават интензивните легла в повечето болници в София, потвърди и днес зам.-министър Петров. Най-голям резерв има в големите частни болници и в общинските. Намеренията на здравните власти са в периода от следващите две седмици на всеки 3-4 дни да се откриват по 30 нови легла. Така според Петров системата ще бъде подсигурена.

Категорични данни: При повече ваксинирани, Делта вълната на коронавируса не носи висока смъртност

Ефективното репродуктивно число на заразата с коронавирус в България вече е близо до 1.2. Това пише в своя профил във Фейсбук математик...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com